Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Pojedyncza przestrzeń płynowa w płacie tarczycy i odczynowe węzły chłonne

Gość RENATA

Rekomendowane odpowiedzi

witam panie doktorze mam 34 lata zrobiłam ostatnio usg szyi niepokoję się wynikami.gruczoł tarczowy prawidłowej wielkości obj.16,5ml przy normie 18ml.w płacie lewym obecna jest pojedyncza przestrzen płynowa śr.2,5mm-poza tym miąższ gruczołu jednorodny o prawidłowej echogeniczności. gruczoły ślinowe przyuszne i podżuchwowe prawidłowe.węzły chłonne szyi w granicach normy-w ok poniżej kątów żuchwy są widoczne -po stronie lewej do 16mm po stronie prawej do 23mm-obraz morfologiczny węzłów prawidłowy.robiłam podstawowe badania i ob 4 ,usg brzucha ,rtg płuc i wszystko dobrze.poszłam też do onkologa z tymi węzłami i powiedział że są odczynowe.mam takie pytanie czy powinnam zrobić biopsję tarczycy? czy te węzły nie są zadurze nawet odczynowe?mam czasami problem z gardłem ale to jest podrażnienia przez kwasy zołądkowe ,miałam przepisane leki na zachamowanie wydzielanych kwasów ale ich nie biorę.bardzo czesto swędzi mnie gardło ,a czasami piecze. panie doktorze czy zmiany w tarczycy i te powiększone węzły chłonne to morze być coś poważnego? jakie jeszcze powinnam zrobić badania na wykluczenie jakiś bardzo poważnych chorób.z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam. renata