Gość Marcin Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2011 Witam Mam 34 lata. 2 lata temu wykonałem profilaktycznie pierwszy raz USG jamy brzusznej i okazało się, że mam polipy w znacznej ilości na woreczku żółciowym. 7 dni temu powtórzyłem USG i w chwili obecnej wiadomo, że ilość i wielkość polipów ( największy 9mm) nie uległa zmianie w stusunku do badania sprzed 2 lat. Co niektóre są ukrwione inne zwapniały. Odczuwam *inaczej* okolice pęcherzyka żółciowego - nie jest to ból. Osoba wykonująca USG była zdziwiona tym, że pęcherzyk jest obkurczony pomimo tego, że 5h przed badaniem nic nie jadłem Czy w moim przypadku zdecydowanie zaleca się usunięcie pęcherzyka czy wystarczy monitorować regularnie stan polipów? Czy ukrwienie polipa świadczy o tym, że zbilża się on już do formy nowotworu (pomimo tego, że nie powiększa się). z gory dziekuje pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Zmiany polipowate nie przekraczają 10 mm i nie zmieniły się od 2 lat oraz nie dają dolegliwości według Pana relacji. W takim przypadku polipy mogą być obserwowane czyli co około 6 miesięcy USG. Jednak najlepiej, aby z tym problemem udać się bezpośrednio do chirurga na konsultacje, który sam powinien zadecydować o dalszym sposobie postępowania. Trzeba rozważyć w tym postępowaniu Pana wiek i płeć (rozważenie w takim przypadku właśnie leczenia agresywnego czyli operacyjnego). Polip ukrwiony znaczy, że jest normalnym polipem, nie zwapniałym, nie zwłókniałym i nie świadczy to o przemianie nowotworowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi