Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Lymphocele na żołędziu penisa

Gość Albert

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam za granicą, parę dni temu urolog stwierdził, że to co mam na żołądziu to *lymphocele*. Doczytałem na internecie co to za problem ale nigdzie nie znalazłem polskiej nazwy. Czy ktoś mógłby mi pomóc. Wg. lekarza jest to niegroźne i nie wymaga leczenia. Jedynie wstrzymania się na jakiś czas od stosunków (masturbacji) oraz lekkiego uciskania/masażu w miejscu wystąpienia. Wtedy może przejdzie (albo nie). Wygląda to jednak niezbyt przyjemnie i chciałem się dowiedzieć jakie są moje opcje żeby się tego pozbyć permanentnie. Jest to wielkości zazwyczaj 2-3mm, czasem się powiększa do 4-5mm, a czasem znika całkowicie (ale na krótko). Wyczytałem, że można stosować krioterapię albo usuwanie laserem ale nie było jasne czy dotyczy to również zabiegów na penisie. cd.. To znowu ja . :) Być może powinienem od razu napisać na czym ten problem polega, może wtedy łatwiej byłoby zidentyfikować polską nazwę i może też pomóc innym. Ale lepiej późno niż wcale, więc opisuję co wyczytałem na anglojęzycznych stronach. Lymphocele jest spowodowane przyblokowaniem naczyńka którym płynie limfa, co powoduje gromadzenie się tejże limfy w jednym miejscu. Takie nabrzmiałe naczyńko przypomina naczynie krwionośne, ale w odróżnieniu od niego nie jest ciemniejsze, a może być nawet jaśniejsze. Nie jest bolące. Nie jest zbyt twarde, ale wyraźnie wyczuwalne gdy się naciśnie. Po pewnym czasie limfa odpływa i wszystko wraca do normy. Niestety często też powraca.