Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Gojenie się wrastającego wału paznokciowego u palca u nogi

Gość Milena

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z wrastającym się paznokciem u dużego palca prawej nogi. wrasta się w wal paznokciowy z obu stron. Obcinając paznokcie wycięłam za głęboko po bokach i od tamtej pory zaczął się wrastać w skórę. Trwa to już 5 miesięcy. Na początku było spuchnięte, zaczerwienione, zbierała się ropa (ale nie dużo) i narastało *dzikie mięso*. Bolało strasznie podczas chodzenia i rozdrażniało się. Dezynfekowałam wodą utlenioną i moczyłam w rumianku. Gdy mało chodziłam goiło się. Dlatego nie zwróciłam się z tym do lekarza, myślałam, że powoli samo się zagoi. W tej chwili nie boli, chyba że dużo chodząc rozdrażnię. Skóra obok paznokcia goi się, zrobiły się strupki. Paznokieć jeszcze się w nią wrasta ale już mniej niż wcześniej. Tak jakby rosnąc coraz mniej wbija się w skórę. Jednak kiedy będę dużo chodziła rana znowu się rozdrażni. Mam pytanie. Czy jest szansa na to, że to samo się zagoi? Co stosować? Czy muszę iść do chirurga?

Gość madzia :)

polecam isc do dobrej pediuciurzystki ktora zajmuje sie wrastającymi paznokciami i jak jest dzikie mieso to polewac kwasem bornym .. samo sie nie zagoi trzeba pomocy specjalisty tylko nie radze isc do chirurga poniewaz on nie zlikwiduje przyczyny wrastania tylko wytnie kawałek a pozniej znowu to bedzie wrastało :)

Gość Krzysiek

Tylko dobry chirurg moze Ci pomoc.Ja mialem to samo.Za pierwszym razem zerwali mi paznokiec, wycieli mieso z wierzchu,bandaz 150zl i po sprawie.Za ok pol roku wszystko odroslo!(dzikie mieso) wtedy zajal sie mna chirurg w szpitalu w Holandii(miejscowosc Harderwijk).Tym razem wycieli mi tyle paznokcia ile bylo trzeba a nie caly!wycieli dzikie mieso doglebnie stosujac przy tym moczki z fenolu,propanolu,na koniec wazelina,bandaz i do domu:)Podejscie lekarza i sam zabieg to na prawde profeska.Nic nie bolalo,z pelnym zadowoleniem patrzylem na to wszystko bo juz wtedy wiedzialem ze bedzie dobrze:)Na drugi dzien moglem sam w domu zdjac bandaz a na 3 dzien chodzilem juz w butach:)Teraz moge sie znow napawac jazda na rolkach,bieganiem i zyciem bez dreczacego mnie dlugi czas bolu,z reszta sami wiecie.To tyle ode mnie,zycze zdrowia pozdrawiam