Gość Mirabelka Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Szanowny Panie Doktorze!Od dluzszego czasu mam problemy z odcinkiem ledzwiowym kregoslupa.Ortopeda w zeszlym roku skierowal mnie na rezonans magnetyczny i oto wynik:Centralne wypukliny pierscieni wloknistych,wielkosci 2 i 3 mm na odcinku L4|5 i L5|S1,powodujace umiarkowany ucisk na worek oponowy i umiarkowane zwezenie otworow miedzykregowych.Dodam,ze bol jest tak silny,ze nie pomagaja juz zadne leki,ani zastrzyki.Dretwieje mi cala lewa noga,mam wrazenie ciala obcego nad posladkami,a do tego dolaczyl sie brak trzymania moczu.Tak,tak-popuszczam mocz-ginekologicznie dodam,ze jestem zdrowa.I tutaj kolejna ciekawostka:rezonans mialam robiony w zeszlym roku,a teraz przypomnialo sie mojego Panu Doktorowi,zeby zrobic RTG kregoslupa L-S ap boczne i czynnosciowe.I nowosc-nie wiem jak sie do tego odniesc:splycenie fizjologicznej lordozy ledzwiowej.Niewielkie walowate osteofity na bocznych krawedziach trzonow jako wyraz rozpoczynajacych sie zmian zwyrodnieniowo-wytworczych.Ograniczona jest ruchomosc kregoslupa ledzwiowego.Teraz jestem glupia-cudownym trafem przepukliny sie nagle cofnely.Bol jest przeciez ten sam.Prosze o odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość axdek Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 1 diagnoza stawia na zwyrodnienie kręgów lędzwiowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirabelka Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 W piatek bylam u lekarza ortopedy-zaniepokoilam sie tym-nie dojrzalem na wyniku rezonansu,ze jest podejrzenie naczyniaka Th10.Chcialabym sie dowiedziec co to takiego i jak sie to leczy.Chce nadmienic,ze w listopadowym rezonansie toto mialo 8 mm srednicy.Czy to jest cos groznego?Bardzo prosze o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Taki naczyniak czyli zmiana łagodna zbudowana z naczyń krwionośnych to nic groźnego i wymaga tylko obserwacji. Jeśli zmiana znacznie by się powiększała w krótkim czasie może wymagać leczenia operacyjnego. Oczywiście trzeba jeszcze ten fakt przeanalizować z ortopedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ... Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Idź do lekarza, do chirurga czy ortopedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi