Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Blokada przed oddawaniem moczu w toaletach publicznych

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegoś czasu (tj. ok 2-3lat) mam dziwny problem z oddaniem moczu. Mianowicie nie mogę tego zrobić w miejscach publicznych, kiedy jestem sam w ubikacji wszystko jest ok i leci znacznie lepiej, ale kiedy jestem w toalecie publicznej np. w szkole, i jest tam więcej osób, i co gorsza gdy czekają na mnie aż ja wyjdę, nie ma takiej opcji żebym się wysikał, tak jakbym miał jakąś blokadę. Im więcej o tym myślę tym jest gorzej. Czasem zdarza się że idę oddać mocz nie myśląc o tym i leci od razu, ale kiedy zastanawiam się czy tym razem mi się uda, zawsze mam problem. Jest to bardzo uciążliwe i zawsze muszę czekać aż zostanę sam lub udać się w jakieś ustronne miejsce. Czy to jest jakiś problem z prostatą (który trwałby już kilka lat?) Czy może jest to jakiś inny problem, psychika lub coś..? Czy jest jakiś sposób na wyleczenie tego? Dodam że mam 19 lat.

Też to mam, ale potrafię sobie z tym radzić. Przez lata opracowałem różne metody *) np: siąść na toalecie zamiast robić to na stojąco. Przy robieniu kupy zawsze poleci mocz niezależnie czy w pobliżu są ludzie, czy nie ma (bynajmniej ja tak mam). Jeżeli sytuacja nakazuje stać i jest gdzieś w pobliżu jakiś tekst do czytania (najczęściej są to napisy na puszce do odświeżacza toalet lub napisy na domestosie) to czytam to co jest małym druczkiem, najlepiej w obcym języku. Kiedy skupiam się nad rozszyfrowaniem tekstu zapominam o otoczeniu. Jeżeli natomiast jestem na świeżym powietrzu, odchodzę od towarzystwa pod pobliskie drzewo, jeżeli nadal czuję dyskomfort przymrużam oczy i staram się dostrzec to co jest w oddali, lub to co jest na drzewie. Problem jest tylko z pisuarami, tam jeszcze się nie odważyłem testować jakichkolwiek sposobów.