Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Guzowatość potyliczna zewnętrzna

Gość Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam pytanie dotyczące kości potylicznej człowieka. Czy termin Guzowatość potyliczna zewnętrzna jest czymś naturalnym u człowieka? Czy jest to jakaś zmiana chorobowa. Ponieważ moja kość potyliczna ma niewielkie zgrubienie w tym miejscu i zastanawiam się czy to jest czymś naturalnym u człowieka. Owa *zmiana* nie boli zupełnie, przy bardzo mocnym ucisku oczywiście reaguje jak normalny fragment ciała, ale samo w sobie nie boli. Jest twarde jak kamień(czytaj normalna kość), skóra nad nim jest przesuwalna. Dlatego chciałem zapytać, czy czaszka człowieka w tym miejscu może mieć swego rodzaju zgrubienie i jest to czymś naturalnym. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość Maniek z wzsp RTG

Powyższe odpowiedzi są po części prawdą ale jest jeszcze coś pozytywnego, ponieważ mówi się, że większość cześci ciała odpowiada za jakąś czynność w życiu człowieka np.ruchową takie fizyczne czynności ale też psychiczne.za osobowość, charakter, cechy płciowe,to uwypuklenie jeżeli jest większe niż normalnie bardziej widoczne niż u normalnej osoby oznacza ponoć namiętność,dzisiaj się o tym dowiedziałem po zajęciach,czego pani łatwo nie powiedziała bo sie wstydziła.Ja też to mam.