Gość Ania Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Witam. Od ok. 2 tygodni odczowalam ból w okolicy kości ogonowej, w momencie gdy zaczeły pojawiać się małe zgrubienia udałam się do lekarza rodzinnego. Moja lekarka stwierdzila czyraka.. zapisala mi lekarstwa a mianowicie: antybiotyk Dalacin, probiotyk i maść Bactroban. Dała mi także skierowanie do chirurga aby to obejrzał. Po 1 dniu czyrak pękł. Dziś mija 3 dzień od jego pęknięcia. Ropa z krwią nadal z niego leci. Dziś też udałam się do chirurga. Stwierdził, że jest to torbiel krzyżowa i że muszę ją jak najprędzej usunąć. Teraz moje pytania w związku z przedstawioną sprawą. Czy sama operacja jest bolesna? Jak długo trwa leczenie i czy jest ono bolesne? Czy czyrak i torbiel krzyżowa to to samo? Czy mogą nastąpić jakieś powikłania czy też pojwienie się nowych czyraków bądź torbili krzyżowych? Czy zabieg ten wykonywany jest *od ręki* czy długo się na niego czeka? Z góry dziękuje za odowiedź. Mam 18 lat jeśli ma to jakieś znaczenie i na żadne choroby nie cierpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Czy sama operacja jest bolesna? - wykonuje się ją w znieczuleniu dlatego jest bezbolesna Jak długo trwa leczenie i czy jest ono bolesne? - leczenie przebiega z wykorzystaniem środków przeciwbólowych, a co do jej przebiegu wszystko zależy od tego jaką techniką zostanie wycięta torbiel, jeśli z leczeniem bez zaszywania rany to bardzo długo to potrwa (około 2-3 miesięcy) Czy czyrak i torbiel krzyżowa to to samo? - nie to samo, torbiel trzeba leczyć operacyjnie, czyrak można zachowawczo Czy mogą nastąpić jakieś powikłania czy też pojwienie się nowych czyraków bądź torbili krzyżowych? - rana może się bardzo wolno goić, długotrwale, z ropieniem, może też wystąpić wznowa torbieli Czy zabieg ten wykonywany jest *od ręki* czy długo się na niego czeka? - z reguły w przeciągu 1-2 tygodni można go wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi