Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ropa a krwią po pęknięciu zgrubienia w okolicy kości ogonowej

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od ok. 2 tygodni odczowalam ból w okolicy kości ogonowej, w momencie gdy zaczeły pojawiać się małe zgrubienia udałam się do lekarza rodzinnego. Moja lekarka stwierdzila czyraka.. zapisala mi lekarstwa a mianowicie: antybiotyk Dalacin, probiotyk i maść Bactroban. Dała mi także skierowanie do chirurga aby to obejrzał. Po 1 dniu czyrak pękł. Dziś mija 3 dzień od jego pęknięcia. Ropa z krwią nadal z niego leci. Dziś też udałam się do chirurga. Stwierdził, że jest to torbiel krzyżowa i że muszę ją jak najprędzej usunąć. Teraz moje pytania w związku z przedstawioną sprawą. Czy sama operacja jest bolesna? Jak długo trwa leczenie i czy jest ono bolesne? Czy czyrak i torbiel krzyżowa to to samo? Czy mogą nastąpić jakieś powikłania czy też pojwienie się nowych czyraków bądź torbili krzyżowych? Czy zabieg ten wykonywany jest *od ręki* czy długo się na niego czeka? Z góry dziękuje za odowiedź. Mam 18 lat jeśli ma to jakieś znaczenie i na żadne choroby nie cierpie.

Czy sama operacja jest bolesna? - wykonuje się ją w znieczuleniu dlatego jest bezbolesna Jak długo trwa leczenie i czy jest ono bolesne? - leczenie przebiega z wykorzystaniem środków przeciwbólowych, a co do jej przebiegu wszystko zależy od tego jaką techniką zostanie wycięta torbiel, jeśli z leczeniem bez zaszywania rany to bardzo długo to potrwa (około 2-3 miesięcy) Czy czyrak i torbiel krzyżowa to to samo? - nie to samo, torbiel trzeba leczyć operacyjnie, czyrak można zachowawczo Czy mogą nastąpić jakieś powikłania czy też pojwienie się nowych czyraków bądź torbili krzyżowych? - rana może się bardzo wolno goić, długotrwale, z ropieniem, może też wystąpić wznowa torbieli Czy zabieg ten wykonywany jest *od ręki* czy długo się na niego czeka? - z reguły w przeciągu 1-2 tygodni można go wykonać