Gość Danuta z Wrocławia Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dobry wieczór. Mam pytanie do Pana, które dotyczy zaburzeń sodu. Chciałabym wiedzieć czy niedobór sodu ( w granicach 110-120) leczy się przede wszystkim sterydami. Z tego co mi wiadomo jest to leczenie endokrynologiczne.Nie wiem jakie więc ma działanie podanie sterydu o nazwie:CORTINEFF, który ma rzekomo wyrównać poziom sodu.Proszę więc podpowiedź z jakim lekarzem należałoby się skontaktować.Jedna prywatna wizyta nie zmienia postaci , bo napewno trzeba to leczyć.Chory jest b,słaby, nie wychodzi sam na ulicę, ma słabą również morfologię, a także od sterydu zaczyna b.pękać skóra na wszystkich palcach dłoni(lek przyjmuje od ok tyg). Z usg nie wykazuje,że nadnercza są chore, a dlaczego podaje się steryd, który działa na nadnercza? Proszę o pilną odp.Z góry b. dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2008 Hormony nadnerczy regulują gospodarkę wodno-mineralną. Cortineff (kortykosteroid) powoduje wzrost wchłaniania sodu w nerkach i zatrzymanie sodu w organizmie. Czyli wspomaga nadnercza. Należałoby skonsultować się z endokrynologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danuta z Wrocławia Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi