Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Stwardniałe i powiększone najądrze po zapaleniu

Gość Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mój problem polega na tym że nabawiłem się silnego zapalenia najądrza prawego. Pierwsze co to udałem się do lekarza rodzinnego on natomiast skierował mnie do szpitala, jako że to był piątek w godzinach popołudniowych żadnego urologa w szpitalu nie było tylko chirurg tam mi zrobiono badanie krwi jak i również USG jamy brzusznej później USG jąder i po tym prześwietleniu wynikło że mam lekko powiększone prawe jądro i powiększone najądrze po 6h spędzonych w szpitalu wypuścili mnie do domu bo chirurg który mnie tam badał kazał skierować się do urologa, w poniedziałek pojechałem do urologa on stwierdził silne zapalenie najądrze po obejrzeniu zdjęć USG ze szpitala i przepisał mi: Doxycyinum 1x1 Dicloberl retard 1x1 Okłady z kwasu bornego oraz jak najwięcej leżenie z uniesioną moszną do góry. Podczas tego zapalenia miałem silny ból w okolicy podbrzusza oraz silnie zaczerwienione najądrze oraz powiększone i stwardniałe. Teraz po lekach które urolog mi zalecił w ciągu 2 tyg. Bóle ustąpiły już nic mnie nie boli zaczerwienienia nie ma ale pozostało powiększone najądrze i stwardniałe moje pytanie odnosi się do tego właśnie jak długo trzeba czekać żeby najądrze wróciło do normalnego prawidłowej postaci, i czy podczas tego zapalenia nie mogło się zdarzyć jakaś inna choroba ?

Można prosić o odpowiedź na moje pytanie Jak długo trwa ten obrzęk (powiększone i stwardniałe) najądrza po zapaleniu ? Bóle wszystkie mi ustąpiły tylko zostało te najądrze. Proszę o odpowiedź