Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Hyperplastic nodule

Gość Justyna

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, Wykryto u mnie guzka tarczycy o wymiarach 8x5mm. Obraz USG tarczycy- tarczyca niepowiększona, w trzonie LP zmiana ogniskowa o niejednorodnej echogenicznosci, brzeznie unaczyniona, nieliczne węzły chłonne w ok. dużych naczyń szyjnych o wymiarach do ok. 19x17mm zatokowe. Wyniki TSH- 2,2ul/ml (norma 0,27-4,2) FT4- tyroksyna wolna 1,33 ng/dl (norma 0,93-1,7), p-ciala any TPO 11,2IU/mi (norma *34,0), p-ciała anty TG 10,0IU/ml (norma *115,0). Jak rozumiem hormony są w porządku. Biopsja wykazała: *obraz cytologiczny przemawia za zmiana o charakterze łagodnym typu: hyperplasitc nodule.* Czy czeka mnie operacja tarczycy? Planuję ciąże i boję się, że to nowotwór. Z góry dziękuję za interpretacje wyników. Dodam jeszcze, że mam takie objawy- zmęczenie (może być spowodowane stresami), wysoki cholesterol (245), obfite miesiączki, palpitacje serca, wrażenie chłodu, problemy z pamięcią, trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień. Moja mama leczyła sie na nadczynność tarczycy i też ma guzki ale nie zrobiła biopsji więc nie wiadomo co to u niej jest.

Byłam już u lekarza więc napiszę co mi powiedział tak aby inni ludzie z podobnym przypadkiem mieli dostep do informacji. Z tego co zrozumiałam, guzek jest wynikiem rozrastania komórek prawidłowych tarczycy. Nie jest to nowotwór ale wymaga stalej kontroli. Endokrynolog zlecil mi badanie usg za rok. Prawdopodobnie guzek będzie się rozrastał w dla siebie specyficznym tempie. Nie przepisał mi również żadnych hormonów.