Gość Ewa Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Witam. Panie doktorze,otrzymałam wynik badania histopatologicznego, bardzo proszę o wyjaśnienie mi opisu mikroskopowego: Mucosa partis antralis ventriculi in statu inflammationis chronicae/++/ activae/+/ cum hyperplasia foveolaris et metaplasia intestinalis microfocalis dispersa. H.pylori/-/. Panie doktorze już od dłuższego czasu zażywam: Lanzul 30mg, Gasprid 5mg i Spasmoline 60mg nie widzę poprawy, jestem na diecie,proszę mi pomóc. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Mucosa partis antralis ventriculi in statu inflammationis chronicae/++/ activae/+/ cum hyperplasia foveolaris et metaplasia intestinalis microfocalis dispersa. - oznacza Błona śluzowa części przedoddźwiernikowej żołądka w przewlekłym (na 2 plusy) stanie zapalnym, aktywnym (na 1 plus) z przerostem dołeczkowym i metaplazją (zamiana jednego dojrzałego nabłonka w inny dojrzały) jelitową małoogniskową rozproszoną H.pylori/-/ - oznacza brak zakażenia Helicobacter pylori Nasilenie zmian oznaczone jest od 0-brak do 3 plusów czyli maksymalne nasilenie. Jeśli leczenie farmakologiczne nie pomaga trzeba by je zmodyfikować czyli może zmienić substancje farmakologiczne oraz być może i dawki (dawki obecnie są niskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Panie dokyorze, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zpoważaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi