Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Widzenie i aktywność fizyczna po operacji odklejenia siatkówki

Gość Radosław

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Radosław

Witam. Co prawda nie miałem operacji, ale martwię się że moja dolegliwość to odklejanie siatkówki oka, ponieważ czasem widzę kolorowe kręgi które przesuwają się od brzegów do środka oka, również gdy zamknę oczy i przesuwam nimi maksymalnie w prawo i w lewo, to przy skrajnym przesunięciu w lewą stronę albo w prawą (gdy już mocniej mięśniem nie mogę), to zauważam w kancikach takie dziwne kolory, podobne podczas np. ściśnięcia oka palcem gdy przecieram oczy po wyspaniu. Nie wiem czy to normalne. Moje pytanie dotyczy również oczu. Jak wygląda życie po operacji odklejania siatkówki oka? Czy nie można po tym zabiegu patrzeć? Czy to boli i czy gdy mam prawo jazdy to je tracę? Bardzo mi zależy na odpowiedziach. Jak również interesuje mnie czy można po takiej operacji wykonywać większy wysiłek i np. jeździć na rowerze albo uprawiać kulturystykę itp. Bardzo dziękuję za przeczytanie mojego posta i pozdrawiam. Radosław

Gość Radosław

nie mam żadnej wady wzroku. czasami to nawet inni się dziwią że mam taki dobry wzrok, widze z bardzo daleka np linie autobusów itp. nic mi nie dolega z oczami tylko te falowanie czasem i przy obracaniu oczami na boki przy zamkniętych powiekach te dziwne błyski ale one tylko są gdy tak napinam oko mocno w bok, a jak wezme normalnie to znikają. to mnie martwi a boje sie iść do lekarza bo powie jeszcze że nie moge prowadzić samochodu, a moja praca na tym polega że rozwożę pieczywo rano w piekarni samochodem dostawczym i boje sie stracić pracy.

Rozumiem.Nie masz wady wzroku. Odklejenie się siatkówki dotyczy osób posiadających wadę wzroku,itp. *ponieważ czasem widzę kolorowe kręgi które przesuwają się od brzegów do środka oka, również gdy zamknę oczy i przesuwam nimi maksymalnie w prawo i w lewo, to przy skrajnym przesunięciu w lewą stronę albo w prawą (gdy już mocniej mięśniem nie mogę), to zauważam w kancikach takie dziwne kolory* --Czy patrzyłeś wtedy na światło i zaraz odwróciłeś głowę w inną stronę? Uważam, że to normalne *np. ściśnięcia oka palcem gdy przecieram oczy po wyspaniu. Nie wiem czy to normalne.* To moim zdaniem normalne. Raczej nie masz się czego bać. Również jak chcesz to możesz skonsultować się w tej sprawie z okulistą. Dodam, że nie jestem specjalistą. Również dla lepszej pewności,że nic ci raczej nie jest skonsultuj się z okulistą. Pozdrawiam

Gość Radosław

Filip, dziękuję bardzo, troche się uspokoiłem, ale dla pewności pójdę do lekarza okulisty ale bardzo się boję... dziękuje za rady i pozdrawiam nie mam wad wzroku ani nic, czasami tylko raz na 3 miesiące faluje mi obraz w oczach tak dziwnie jakieś tęczowe koła i zwykle po 15 minutach przechodzi mi to falowanie kolorowe po czym boli mnie głowa... i leże wtedy bo ból jest nieznośny. ale mija po jakiejś godzinie. Ja to podejrzewam że jest to spowodowane zbyt długim gapieniem sie w monitor i męczenie tym wzroku.

Gość Radosław

Mateusz, tak właśnie przeczytałem objawy migreny ocznej i widzę że właśnie to jest identyczne zjawisko jak to moje, również z falowaniem kół tęczowych które zaczynają się od maleńkiego aż do coraz większego i wtedy zamazują mi się kontury przedmiotów (bałem się o utratę prawa jazdy), bo myślałem że to wada jakaś która gdy przydarzy mi się podczas kierowania (jakoś na szczęście nigdy podczas jazdy nie trafiłem), ale gdy mi się to przydarzy to zamazują mi się trochę przedmioty przed oczami i nie bardzo wiem co robić w takim przypadku. Bardzo dziękuję za rozwiane moich wątpliwości z tą migreną, opis jej objawów doskonale pasuje do moich dolegliwości których nigdy nie mogłem zweryfikować szukając w innych dolegliwościach ponieważ coś mi zawsze nie pasowało. Nie miałem wady wzroku, nie wymiotowałem itp. Za to wszystko pasuje do migreny ocznej. Dziękuję i pozdrawiam jestem już spokojniejszy i wszystkim Wam życzę jak najlepszego zdrowia!