Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Carcinoma ductale infiltrans mammae cum differentiatione mucinosa

Gość AgnieszkaG

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AgnieszkaG

Mam 40 lat, w mojej rodzinie nie było ani jednego przypadku jakiegokolwiek nowotworu. Trafiło na mnie, rozpoznanie nowotwór złośliwy prawego sutka. Pół roku temu miałam operację usunięcia piersi, obecnie jestem na końcówce chemioterapii (4xAC, później 4xTaxoter) i tuż przed radioterapią, po której prawdopodobnie przez rok będę brała herceptynę. Pozytywne nastawienie i wiara, że będzie dobrze są bardzo ważne i wydaje się, że tego mi nie brakuje, ale niepokoi mnie fakt, że nie potrafię oczytać/zrozumieć wyników badań. Moje pytania są wciąż bez jasnych odpowiedzi, dlatego bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu symboli i nazw, jak również w odpowiedzi na pytanie jakie mam szanse na całkowite wyzdrowienie. Rozpoznanie:Carcinoma ductale infiltrans mammae G3 cum differentiatione mucinosa. Opis mikroskopowy: guz o średnicy 2,6 cm. Nowotwór charakteryzuje się dużą ilością śluzu pozakomórkowego otaczającego gniazda komórek nowotworowych. Zatory z komórek nowotworowych w naczyniach limfatycznych. Zmiana opisana jak guz II - Adenosis. Fibrosclerosis. Metaplasia apocrinalis. Microcysters. Wezły chłonne szczytu pachy (2) bez przerzutów nowotworowych (0/2). Węzły chłonne poza szczytem pachy (13) - Carcinoma matastaticum (1/13). pTNM - pT2 N1 Mx - co to oznacza? Chciałabym również wiedzieć, który jest stopień zaawansowania raka (skala jest chyba IV stopniowa?). W opisie makroskopowym napisano min. ...13 węzłów chłonnych w tym kilka makroskopowo przerzutowo zmienionych. Jak mam to rozumieć? Będę wdzięczna za pomoc, dziękuję.

Gość AgnieszkaG

To jest bez sensu:( Opisałam tu swój problem z nadzieją, że ktoś z fachowców odpowie, lub nakieruje na odpowiedni wątek. Starałam się przeczytać prawie wszystkie wątki dotyczące podobnych problemów. Gdzieś nawet był link do tabeli ze stopniami zaawansowania choroby. Miałam nadzieję jednak, że choć tu ktoś mądry powie mi coś mądrego na temat moich wyników...a tu cisza:(...szkoda.