Gość Monika Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2011 Witam, Kilka dni temu wyszłam ze szpitala z rozpoznaniem OZT. W dniu przyjęcia do szpitala poziom amylazy - 696, lipazy 3493. Nadmienię, że nie zrobiono mi ponownie żadnego badania krwi czy moczu. Badanie USG nie wykazało zmian w trzustce,jedynie wolny płyn nadwątrobowo, okołopęcherzykowo, w zschyłku Morisona, międzyjelitowo w dole biodrowymprawym i przy biegunie dolnym śledziony (płyn z podłuznymiechami o typie włókniaka). Natomiast badanie TK z kontrastem wykazało powiekszoną trzustkę w zakresie trzonu i ogona. W miąszu ogona widoczne niewzmacniające się obszary zmiany naciekowo martwicze (pon. 30% ). Płyn do przodu do trzustki i wzdłóż powięzi Geroty. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Czy w takim przypadku wystarczy leczenie zachowawcze, tj. augmentin i dieta ? Może powinnam skonsultować się z innym lekarzem ?. I co oznaczają zmiany naciekowo-martwicze ? brzmi strasznie a lekarz podszedł do tego jak do kataru. Nie wiem co robić. Z góry dziękuję za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi