Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból nogi i pośladka przy pochylaniu przy przepuklinie jądra miażdżystego krążka

Gość Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , 07.12.2010r miałem tomograf komputerowy odcinka lędzwiowo-krzyzowego (przestrzenie m/k od L2/L3 do L5/S1).Wynik: Prawostronne skrzywienie odcinka lędzwiowgo kręgosłupa . Hemilumbalizacja kręgu S1 po stronie prawej . Na poziomie przestrzeni m/k L2/L3 przemieszczenie krążka m/k o charakterze bulging disc . Na poziomie przestrzeni m/k L3/L4 krążek miedzykregowy przemieszczony całym obwodem do tyłu , zwęża nieznacznie oba zachyłki boczne kanału kręgowego i centralnie uciska worek oponowy -tylna protruzja .Na poziomie L4/L5odcinkowe przemieszczenie krążka m/k do tyłu o około 5 mm , zlateralizowane w strone prawą -centralnąboczna , prawostronna przepuklina jądra miażdżystego krążka m/k . Zwężony prawy zachyłek boczny kanału kregowego i centralnie ucisniety worek oponowy . Na poziomie przestrzeni m/k L5/S1 krążek m/k przemieszczony do tyłu i wlewo z sekwestrem w lewym zachyłku bocznym kanały kręgowego na długosci ok 16mm . Ucisniety i przemieszczony na prawo worek oponowy . Ucisniety i obrzeknietyu lewy korzeń nerwowy . Wymiar strzałkowy kanału kregowego ok. 10mm stenoza . Prosze o odpowiedz czy w moim przypadku konieczny bedzie zabieg chirurgiczny czy jest szansa na wyleczenie farmaologiczne . Jaki czas potrzebny jest na regeneracje dysku . Dodam ze ma 27 lat i ból zaczoł się 25.11.2010r . Obecnie ból nie jest tak silny jednakze mam proble ze schylaniem sie gdyz niewielkie pochylenie powoduje ból lewej nogi i posladka . Jeżdze na zabiegi laser, jonoferez i tens . Leki jakie stosowałem domiesniowo to przez 1 tydzien ketonal ,olfen,potem neurolog przepisał mi depomedrol 6 ampułek 1 co 5 dni i dicloduo . Obecnie raz dziennie biore olfen 100 w kapsułkach . Prosze o odpowiedz i z góry ślicznie dziekuje .