Gość Helena Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Rok temu miałam usuwanego ziarniniaka okolicy odbytu (elektrokoagulacja), po 3 tygodniach odnowił się, zabieg powtórzono.Natomiast 3 tygodnie temu, pojawił się w tym miejscu guzek, który lekarz (inny) wyciął. Po badaniu histo-patologicznym okazało się, że był to gruczolak. Czy jest możliwe, że bez badania hist.-pat można stwierdzić, że zmiana jest ziarniniakiem? Czy jest to zmiana nowotworowa? Czy świadczy o jakimś procesie w organizmie?Dlaczego pojawiają się takie guzki? Bardzo dziękuję za odpowiedz. Helena, lat 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Myślę, że bez badania hist-patolog. nie można dokładnie stwierdzić jaka to zmiana. Być może są to jakieś przerzuty, może trzba zrobić rezonans.Miałam podobny problem: różne polipy, a pózniej rak. Jestem juz po operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krzysztof Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Ziarniniak raczej nie jest nowotworem, ale gruczolak tak, więc pewnie może dawać przerzuty.Różne polipy mogą się tworzyć przy zespole jelita drażliwego, napewno zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworu. Lepiej zacząć stosować dietę lekkostrawną i zrobic też inne badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Helena Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 dziękuję bardzo za odpowiedzi, choc bardzo mnie przestraszyły i zaniepokoiły.Przecież nie jest możliwe sprawdzenie całego organizmu, czy nie ma przeżutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi