Gość A. Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam, od tygodnia męczę się z bólem, zaczęło się od świądu trwającego dwa dni, później ogromny ból odbytu. Bolało tak, że nie mogłam chodzić, siedzieć, nie mówiąc o wizytyach w toalecie. Przy samym odbycie na górze wyczuwam twardą kulkę, która promieniuje bólem. Kulka ta chowa się i wychodzi w pozycji gdy kucam / jestem w toalecie. Chirurg badał mnie ale nie wyczuł tej kulki i tym samym wykluczył ropień. Nie mam krwawień, nie wiem co to jest. Stosuję od tygodnia czopki przepisane przez lekarza, maść i nasiadówki z kory dębu. Jedyne co mi pomaga i po czym ból znika, to ciepła kąpiel (ale na krótko pomaga) i aspiryna/paracetamol. Temperatura waha się między 37 - 37.5. Co robić, jechać do kolejnego chirurga, przeczekać? Kulka się raz zmniejsza, raz jest większa. Boli najbardziej gdy w odbycie zbiera się ciśnienie, gazy czy czas przed stolcem. Nigdy nie miałam hemoroidów, chirurg też je zasadniczo wykluczył. Zaczynam być coraz bardziej zrozpaczona. Dodam, że okolica nie jest zaczerwieniona, z guzka nie ma żadnego ujścia, jest widoczny jako podskórna kulka jedynie w pozycji kucania między odbytem, a kością ogonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adrian Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 to mogą być guzki krwawnicze(żylaki odbytu) z tym że u ciebie guzki wypadają na zewnątrz w czasie wypróżniania się, lecz cofają się samoistnie, to potwierdza świąd w okolicach odbytu i bóle dobrze że nie ma krwawienia, proponuje leczenie farmakologiczne, dużo produktów bogatych w błonnik, oraz lekkie środki przeczyszczające.Nie warto czekać gdyż przy większym stadium guzki te usuwa się operacyjnie. chirurg zasadniczo może się mylić można jeszcze raz sprawdzić po przez badanie USG przezodbytnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość A. Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Dziękuję za odpowiedź, zdesperowana poszłam do innego chirurga i okazało się, że mam szczelinę odbytu i guzek wartowniczy. Załamać się można z bólu, szczególnie że pomaga tylko aspiryna, której brać na tą przypadłość nie wolno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Zobacz choroby odbytu zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi