Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Stolec otoczony mazią lub śluzem przy żylakach odbytu

Gość Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu,po wypróżnieniu się zauważyłem, otoczkę wokół stolca koloru jakby czerwonego.Na papierze żadnych śladów krwi, badanie na krew utajoną zrobiłem,nie ma.Wygląda to na jakąś maź może śluz? Na papierze to coś ma kolor beżowy i jest lepkie, natomiast w wodzie wygląda jak krew, która unosi się wokół wydalonego kału.Co do kształtu, rozmiaru kału,nie mam zastrzeżeń.Czekam w kolejce na kolonoskopie, ale dopiero w marcu.Do tego czasu chyba się zamartwię na dobre.Nadmieniam iż po wywiadzie z lekarzem ustaliliśmy że mam żylaka wew. odbytu,gdyż często pojawia się pieczenie i swąd.Bardzo proszę o jakieś słowa otuchy...

Mam podobne do Ciebie objawy. Nikt nie chce mi napisać co to może być , a ja się ciągle zamartwiam. Również mam mieć kolonoskopię w marcu. Kał mam normalnych wielkości i pojawia się czerwony śluz na stolcu. Jeśli się czegoś dowiesz to bardzo Cię proszę napisz co to może być.

Gość Krzysztof

Kamila, przestałem trochę się przejmować, czekamy na badanie w marcu, ja mam dopiero 25.III ,dam Ci znać,martwić będziemy się potem.A tu na tym forum się naczytałem i myślałem że oszaleje ze strachu--pozdrawiam...

Jeśli nie ma zmian w zakresie jelita grubego lub są to tylko takie niewielkie zmiany jak np. mały polip to nie ma powodu do niepokoju. Śluz może jest tylko objawem nadprodukcji jego przez komórki jelita grubego. Proszę się nie martwić. To nie jest patologia. Takie po prostu jest Pana jelito.