Gość Wojtek Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Witam, mam pytanie. od miesiąca zauważyłem małe zgubienie pod językiem w okolicy ujścia kanału ślinianek. Nie jesto to kamica ślininanek, bo robiłem prześwietlenie i nic nie wyszło. Guzek nie jest za bardzo bolesny. Stomatlog nie potrafił określić, co to jest w badaniu palpacyjnym. Nie ma zatoru i ślina jest prawidłowo odprowadzana. Czy iść do chirurga szczękowego czy może wystarczy laryngolog ...i czy sprawę trakotwać bardzo poważnie ? Może warto wcześniej zrobić jeszcze USG tego miejsca ? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Radziłbym w tej sprawie skonsultować się z laryngologiem. On zadecyduje o dalszym sposobie postępowania. Taka zmiana zapewne jest typu łagodnego. Może to jakieś miejscowe zwłóknienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wojtek Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Witam ponownie, właśnie byłem u laryngologa. W międzyczasie zrobiłem jeszcze USG ślinianek na którym nic nie wyszło. Podobno że to jednak jest kamien. Dziwne, bo prześwietlenie go nie wykazało. Pani dr próbowała go wyłuskać palcami. Niestety bezkutecznie. Zaczopował się. Po 10 minutach bardzo mocnego wyciskania przewód odprowadzający ślinę stał się obolały, spuchnięty i przekrwiony. Wygląda fatalnie. Dostałem antybiotyk, leki rozkurczowe i. Mam miejsce masować i próbować wymusić *urodzenie* kamyka. Jeżeli nie uda się, to za tydzień lekarz natnie mi kanał i usunie kamyk....szkoda tylko że musiałem przejść przez 10 minut męczarni. Ale i tak jestem szczęsliwy. To nie nowotwór !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marta Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Panie Wojtku, prosze napisac jak sie zakonczyla Pana historia z tym kamieniem bo z tego co Pan opisuje wydaje mi sie za mam podobny problem. Guzek pod jezykiem pojawij sie ponad tydzien temu, nie boli, jest miekki i wypukly. na razie nie bylam jeszcze u lekarza ale zamierzam sie wybrac za kilka dni. na razie zastosuje masc Sachol, moze pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marek Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 witam, mam podobny problem. Guzek/zgrubienie umiejscowione, jeśli dobrze nazywam, na fałdzie podjęzykowym prawym. nie boli, wyczuwalny jezykiem/palcem, raczej niewidoczny. Jakby się trochę zmniejszał po płukaniu tej okolicy ciepłym naparem rumianku, lecz szybko wraca do swoich rozmiarów. Ogolnie caly ten fałd ślinianki troche nabrzmiały. Po usg slinianek i wizycie u laryngologa napisze więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi