Gość Ewa Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 5 grudnia miałam wycięty jajnik z torbielą która pękła i krwawiła do otrzewnej. Na wyniku histopatologicznym napisane - cystis dermoidalis, czyli to torbiel skórzasta. Wycinany był lewy, a na prawym również lekarze dostrzegli torbiel, następną operacje mam 7 lutego, nie da się jej wyleczyć farmakologicznie, trzeba usunąć, ale lekarka mówi, że uda się zostawić jajnik ponieważ nie jest w całości *otoczony* (nie wiem jak to ująć) tą torbielą i że najprawdopodobniej też jest to skórzasta. Moje pytanie dotycz tego jak żyć z jednym jajnikiem, czy da się normalnie, czy trzeba brać hormony? Jak już mi wytną tą torbiel, a wiem, że z kawałkiem jajnika to czy z tym kawałkiem co zostanie mogę normalnie funkcjonować? I jeszcze, pytanie o metodę operacji, ponieważ prawy wycinano przez zwykłe rozcięcie brzucha po uprzednim obejrzeniu otrzewnej (lekarze do końca nie wiedzieli co mi jest, dopiero jak zobaczyli krew w otrzewnej to ich oświeciło) i był to chirurg. Tym razem będzie to ginekolog i czy zrobi tą operacje inaczej czy również otworzy brzuch? A jeśli otworzy to może na tej bliźnie co już jest? Słyszałam, że nie można drugi raz operować rozcinając bliznę, która już jest bo mogą tworzyć się zrosty i blizna będzie się babrać, czy to prawda? Proszę o odpowiedź. Zapomniałam dodać, że otrzewną lekarze oglądali laparoskopem, dopiero potem otwierali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 jak żyć z jednym jajnikiem, czy da się normalnie, czy trzeba brać hormony? - żyje się normalnie i nie ma potrzeby jakiegoś specjalnego postępowania ani przyjmowania hormonów Jak już mi wytną tą torbiel, a wiem, że z kawałkiem jajnika to czy z tym kawałkiem co zostanie mogę normalnie funkcjonować? - tak Tym razem będzie to ginekolog i czy zrobi tą operacje inaczej czy również otworzy brzuch? - o tym musi bezpośrednio zadecydować ginekolog, z uwagi na spodziewane duże ilości zrostów po poprzednim zabiegu raczej zdecyduje się na klasyczne cięcie A jeśli otworzy to może na tej bliźnie co już jest? - raczej przez starą bliznę Słyszałam, że nie można drugi raz operować rozcinając bliznę, która już jest bo mogą tworzyć się zrosty i blizna będzie się babrać, czy to prawda? - nie, wcale tak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi