Gość Daria Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Mając bardzo silne bóle głowy zostałam skierowana na tomograf głowy, wykazał on zwapnienia jąder soczewkowatych, mam dopiero 20 lat i lekarka była bardzo zaniepokojona, że w tak młodym wieku mam takie schorzenie... czy powinnam unikać produktów z dużą ilością wapnia? jak mogę sama zapobiegać dalszemu rozwojowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 O dalszym postępowaniu w tym przypadku powinien zadecydować lekarz, który kierował na to badanie TK (neurolog). Oczywiście wskazane by było wykonanie badania poziomu wapnia zjonizowanego i niezjonizowanego we krwi. W zależności od wyniku tego badania do rozważenia znaczne ograniczenie wapnia w pokarmach. Oczywiście okresowa kontrola TK mózgowia. O tym wszystkim musi zadecydować lekarz prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi