Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Przepuklina blizny pooperacyjnej

Gość Grażyna z Sieradza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grażyna z Sieradza

Jestem niecały miesiąc po zabiegu metodą tradycyjną.Czułam się b. dobrze,a szew goił się b.ładnie (stosowałam CEPAN).Był delikatny,,jasny,schodzący się "czołowo" i tylko czasami dokuczało wewnętrzne kłucie lub pieczenie (najczęściej po kaszlu lub gwałtownym ruchu).Od ok tygodnia blizna stała się wrażliwa (wyraźny dyskomfort) i pojawiło się wybrzuszenie grubości wykałaczki.Czy to jest normalne?Słyszałam coś o przepuklinie pooperacyjnej,ale nie wiem na czym ona polega .Bardzo proszę o poradę i dziękuję za wcześniejszą.

Aby stwierdzić czy zaistniała przepuklina w bliźnie pooperacyjnej trzeba, żeby zbadał lekarz. Sama tego nie ocenisz. Jednak myslę, że obecnie dochodzi u Ciebie do przerostu blizny. Może powinnaś zastosowac lepsze żele np. Veraderm lub Dermatix.

3 m-ce temu miałam operację przepukliny brzusznej metodą napięciową i jednocześnie kosmetykę mięśni prostych brzucha ( z powodu rozstępu mięśni prostych brzucha). NIe chciałabym się na wyrost martwić, ale mój brzuch jest nadal taki wypukły jak był przed operacją, boli mnie choć niezbyt uciążliwie w okolicach pępka a właściwie troszkę nad pępkiem- wspomagam się pasem przepuklinowym.( dodam, że ten ból pojawił się jakieś 3 tygodnie temu, wcześniej było już w miarę dobrze). Podczas kichania i kaszlu, a także podczas schylania się i szybszego marszu czuję ból w okolicach brzucha. Wczoraj sięlekko poślizgnęłam i też odczułam wyraźny ból w wyżej opisanych okolicach. Jak siedzę lekko przygarbiona to mam wrażenie jakby mi coś przeszkadzało - być może jest to miejsce gdzie były zszywane mięśnie brzucha. Staram się być w miarę spokojna, ale chciałabym wiedzieć czy tak może być, czy też raczej powinnam zgłosić się na wizytę kontrolną... Będę wdzięczna za odpowiedź.

Raczej niech pani uda się na wizytę kontrolną do chirurga. On stwierdzi czy wszystko jest w porządku. Trzeba zdawać sobie sprawę, że prawidłowe ukształtowanie się powłok brzusznych po takiej operacji to nawet i rok.