Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Szczepienia przed splenektomią i zabieg laparoskopii

Gość ania bytom

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ania bytom

Witam Na 31,01,2011 mam skierowanie do szpitala na splenektomie, sledziona 153,2*88,6mm - sferocytoza dodatkowo kamica pecherzyka zolciowego, Mam pytanie co do szczepien przed zapiegiem zaszczepilam sie przeciw zoltaczce na dniach mam szczepic sie szczepionkami PNEUMO 23 i NEISVAC - C ,hematolog kierujac na zabieg zlecil jeszcze szczeopionke ACT HIb ale jest ona nieosiagalna, znalazlam inne HIBERIX, PEDVAX HIB czy one moga zastapic ta ACT HIB i na ile przed zabiegiem powinna byc podana? mam miec usunieta sledziona metoda klasyczna , nie znalazlam miejsca gdzie by sie podjeto tego zabiegu metoda laparoskopowa , czy jest gdzies na slasku szpital ktory tak to wykonuje? dziekuje za ewentulana odpowiedz

hematolog kierujac na zabieg zlecil jeszcze szczeopionke ACT HIb ale jest ona nieosiagalna, znalazlam inne HIBERIX, PEDVAX HIB czy one moga zastapic ta ACT HIB i na ile przed zabiegiem powinna byc podana? - tak, można te szczepionki potraktować jak równoważne, a zaszczepić najlepiej byłoby się około miesiąca przed zabiegiem gdzie by sie podjeto tego zabiegu metoda laparoskopowa , czy jest gdzies na slasku szpital ktory tak to wykonuje? - proszę w tej sprawie skonstaktować się z Kat. i Oddz. Klinicznym Chirurgii Ogólnej, Bariatrycznej w Zabrzu, bo prawdopodobnie tam wykonuje się takie zabiegi