Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Adenoma tubulo-villosum cum dysplasia gradus minoris

Gość Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem zabieg na polipy jelita grubego. Otrzymałem wynik z zakładu patomorfologii z opisem : A. Adenoma tubulo-villosum cum dysplasia gradus minoris. Uszypułowany gruczolak mikroskopowo usunięty doszczętnie. Margines szypuły stanowi błona śluzowa i podśluzowa jelita grubego. W podścielisku nacieki zapalne i ogniskowo drobne wybroczyny. B. Drobne fragmenty błony śluzowej jelita grubego z cechami hyperplazji. Proszę o dokładne wyjaśnienie wyniku. Czy zmiany świadczą o wystąpieniu nowotworu ?

Zmiany świadczą o występowaniu nowotworu. Jest to nowotwór łagodny. Został usunięty doszczętnie a więc leczenie można uznać za zakończone. Można wykonać kontrolną kolonoskopię za około rok.

Dziękuję za wyjasnienie, lecz niepokoi mnie to że skoro był to nowotwór to czy może nastąpić jego samoczynne przeniesienie. Czy coś mi obecnie niepokojącego zagraża oraz czy powinienem przyjąć jakieś środki farmakologiczne. Czy skoro został doszczętnie usunięty to oznacza że jestem zdrów i poza kontrolą nic mi nie zagraża ? Proszę o dodatkowe informacje

Jak pisałem wyżej, był to nowotwór łagodny a takowe nie dają przerzutów. Proszę nie mylic nowotworu z rakiem. Nie każdy nowotwór jest rakiem ale każdy rak jest nowotworem. Polip został usunięty i leczenie zostało w tym momencie zakończone. Tak jak pisałem kontrolna kolonoskopia za około rok. Ze strony jelit nic Panu nie zagraża. Proszę się nie martwic. Użyłem określenia nowotwór bo pytał Pan o niego. Mniej sresującym określeniem dla pacjenta w tym przypadku będzie po prostu *polip*