Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Lekki gips przy złamanej nodze u dziecka

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Moje niespełna dwuletnia córka złamała nogę w udzie bez przemieszczenia. Założono jej tradycyjny gips od pasa do samych paluszków u stóp. Ma ten gips już 12-ty dzień a założony jest na 5 tygodni, jednak jak to jest normalne u tak małego dziecka zdarza się jej posiusisć, nawet na nocniku sika wprost na tą nogę. Dowiedziałam się, że istnieje możliwość założenia lekkiego gipsu, w którym to można się myć. Nikt nam nie wspomniał o takiej możliwość, oczywiście za dopłatą, przy zakładaniu gipsu. Czy takiemu małemu dziecku można założyć taki gips?

Witam mój synek miał złamana nogę.tak lekki gips jest super zapłaciłam za niego 170 zł(cena zależy od potrzebnych metrów)mył się w nim i nic się nie działo noga świetnie się goiła.woda z niego łatwo wylatuje wcale nie wsiąka.bardzo polecam pozdrawiam.

Witam, mojej mamie założono lekki gips na całą nogę z racji pęknięcia rzepki. Nogę ma wyprostowaną a gips uwiera niemiłosiernie zarówno u góry przy pachwinie jak i od dołu (pięta, kostka, podbicie). Jest cienki, to prawda ale brzegi ma ostre. Jak wata spod gipsu się wysunie to nie idzie wytrzymać. Na forum czytam, że gips jest jakiś plastikowy. Tu żadnego plastiku nie ma tylko jakby bandaż nasączony był czymś w rodzaju żywicy. Sama nigdy w życiu czegoś takiego na nodze bym nie zniosła widząc jak mama cierpi. Po takim doświadczeniu odradzam każdemu zakładanie gipsu lekkiego przynajmniej na całą nogę. Zapłaciła za niego 400 zł, a może ma źle założony gips?

Jeszcze słów kilka w sprawie ostatniego postu. Gips u mamy kończył się w okolicy kostek. Myślę, że gdyby był założony na piętę, jak to robią z tradycyjnym gipsem to mama nie cierpiałaby tyle z racji założenia lekkiego gipsu. A tak trzeba było go ponacinać na dole przy kostkach i z przodu. Niewiele to pomogło, bo z kolei tak wpijał się w piętę, że zrobiła się nad piętą rana aż do kości. Więc jeszcze potem z tyłu odgięto gips i można było chociaż zakładać opatrunek. Makabra, pasmo cierpień a wygoda tylko taka, że kąpać się w nim można.

Mam 12 lat. Gdy byłam na dworzu prawdopodobnie skręcilam kolano. Miałam opuchnięcia na nim. Teraz lekarze chcą mi założyć lekki gips. Czytałam że podobnoż jest bardo wygodny. Ale po tym co przeczytałam naprawde jest taka męczarnia z tym gipse od uda do kostki. Bo narazie nosze szyne tez od uda do kostki i pięta mnie boli czy tak samo w gipsie. Lekarz wyliczył nam za gips 240 zl czy ta cena jest warta

od 2 tyg noszę lekki gips, również mam zwichniętą rzepkę.. jeśli chodzi o jej regenerację dużo lepszym wyjściem jest całościowy gips niż szyna gdyż potrzebuję ona * ciszy* i * spokoju* do odbudowy. Wg mnie ( posiadam porównanie z racji że już drugi raz ją zwichnęłam) o niebo lepszym rozwiązaniem jest lekki gips, fakt możliwości kąpania się, nie schnie 2 dni co normalny gips, jest on po prostu wygodniejszy w życiu codziennym i lżejszy! przy czym też nie obciąża naszych chorych kolan :) Zgadzam się że przypomina to plastik i jest możliwość obtarcia ale raczej wina leży po stronie osoby która go zakładała gdyż w moim przypadku do tego nie doszło i nie mam żadnych ran :) cena jest ok gdyż zapłaciłam prawie tyle samo więc lekarz nie jest zdziercą :) a czy jest warta ? dla mnie tak ! sam komfort normalnego mycia się przez te 6 tyg mi wystarczy! A poza tym jak dotąd widzę w nim same plusy i jedynie czego mogę żałować to, że przy pierwszym zwichnięciu dałam się zagipsować w normalny :)