Gość Robert23 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Witam, mam 23 lata i mam problem z kręgosłupem, jestem po rehabilitacji która trwała wg .mnie bardzo krótko bo tylko 2 tygodnie, po niej niestety nie ma poprawy zdrowia. Mam ból w lewej nodze oraz w dolnym odcinku lędźwi z lewej strony. Zaraz przed świętami byłem u neurologa żeby mi coś poradził i pomógł ale stwierdził że skoro rehabilitacja nic nie dała to wypisał mi skierowanie do neurochirurga zaraz po świętach zgłaszam się na konsultacje ale boję się że neurochirurg będzie z góry przekonany żeby robić operacje. Jestem osobą młodą i chcę być sprawny fizycznie, po rehabilitacji nie biorę żadnych leków ale od 3 dni czuję nieprzyjemny ból w okolicach szyi i karku obojętnie czy leżę czy siedze, nie wiem czy to przez ten kręgosłup. Na koniec zamieszczam wynik badania MR i proszę o jakieś wskazówki co dalej robić z tym moim zdrowiem. Wynik Badania MR data badania: 04.05.2010 Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego. Zaznaczone cechy dehydratacji krążka międzykręgowego na poziomie L5/S1, z obniżeniem jego intensywności sygnału w obrazach T2- zależnych. Przepuklina tylna centralno-prawoboczna krążka międzykręgowego na poziomie L4/L5 z uciskiem worka oponowego i prawego korzenia nerwowego L5. Przepuklina tylna centralna krążka międzykręgowego na poziomie L5/S1, uwypuklony krążek sięga ku dołowi do tylnej krawędzi trzonu kręgu S1, uciska worek oponowy i wypełnia lewy zachyłek boczny kanału kręgowego oraz uciska lewy korzeń nerwowy S1. Pozostałe krążki międzykręgowe o zachowanej wysokości i intensywności sygnału w obrazach T2-zależnych. Nie uwidoczniono wyraźnych cech uwypuklenia się krążków do światła kanału kręgowego. Nie stwierdza się zmian ogniskowych w obrębie worka oponowego w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Renata Opublikowano 27 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Robercie to typowa przepuklina dysku i jeśli nie poddasz się operacji, będzie jeszcze gorzej. U mnie nastąpił w lewej nodze zanik mięśni( noga zrobiła się szczuplejsza o 5 cm), a później już było tylko gorzej, ani siedzieć ani chodzić a ni leżeć!! Jestem po operacji już 6 lat, wróciłam do pełnej sprawności, a jestem od Ciebie dużo starsza:)) Odcinek szyjny tez mi zoperowali i jestem zadowolona. Napisz do mnie jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o przebiegu operacji i głowa do góry, będzie dobrze:)) Pozdrawiam!! renciu200@gazeta.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi