Gość madzia Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam pana... mam problem, wykonywałam badania usg jamy brzusznej i wykazało ze moja śledziona ma wymiary ok. 122-55mm, z obecnością b.drobnych jasnych ech, które mogą odpowiadać zwapnienia lub zwłóknienia. Co mam teraz zrobić, ona dojdzie do normalnego stanu i od czego mogą byc te jasne echa???? Dodam że 3 dni temu spadłam że schodów, mam 18 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Co mam teraz zrobić? - nie trzeba z taką śledzioną nic robić, ponieważ jej wymiary są prawidłowe ona dojdzie do normalnego stanu - na pewno zmiany typu zwapnień czy też zwłóknień nie wycofają się i zapewne już takie pozostaną i od czego mogą byc te jasne echa? - te właśnie jasne echa świadczą o zmianach zwyrodnieniowych, samoistnych śledziony, może pozapalnych (może w dzieciństwie przechodziła Pani jakieś większe infekcje), nie mających nic wspólnego z przebytym urazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi