Gość Anna Opublikowano 23 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam. Mam 36 lat. Rok temu wyszłam za mąż. Jeszcze nie rodziłam. Aktualnie nie jestem w ciąży. Przesyłam wynik biopsji gruboigłowej guza piersi. Zmiana ma wielkość ok. 2,5 cm. Znajduje się pomiędzy godz. 6 a 7 poniżej otoczki. Węzły chłonne nie są powiększone. Proszę o interpretację: Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5 pkt. (G1). Badania immunohistochemiczne: CK7 (+), p63 (-), E-cadherin(+). W badaniu mammograficznym mikrozwapnień skupionych nie wykazano. Jakie są rokowania w tym przypadku - czy decydować się na całkowitą mastektomię, czy leczenie oszczędzające BCT? I czy w przyszłości będę jeszcze mogła zostać matką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Carcinoma ductale infiltrans NOS B-R-Elston 5 pkt. (G1) - oznacza raka przewodowego naciekającego o 1 stopniu zaawansowania histopatologicznego w skali 3-stopniowej Jeśli nie będzie możliwości estetycznego usunięcia guzka (bliskość brodawki sutkowej, duże rozmiary guza, zależność guza od wielkości sutka) oraz z uwagi na charakter histologiczny zmiany (naciekający) raczej skłonny jestem do zasugerowania mastektomii. Jednak o tym musi zadecydować prowadzący chirurg. W przypadku braku przerzutów w węzłach chłonnych pachowych rokowanie jest bardzo dobre. Po takiej operacji nie ma przeciwwskazań i problemów, aby zostać matką. Problemy z płodnością jednak mogą się jednak pojawić po zastosowaniu chemioterapii, a na pewno hormonoterapii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Dziękuję pięknie za szybką odpowiedź i proszę o kontynuację... Obecnie jestem po centralnej kwadrantektomii piersi - zabieg oszczędzający BCT - wycięcie guza, resekcja z kompleksem otoczaka i brodawką oraz po biopsji węzła wartowniczego. Czekam na wynik badania. Zanim zostanę ostatecznie zdiagnozowana, proszę o interpretację wyniku badania histopatologicznego z biopsji gruboigłowej wycinka guza odnośnie receptorów: Receptory estrogenowe w części inwazyjnej poniżej 1% (+) 2 pkt. Receptory progesteronowe w części inwazyjnej 70% (++) 7 pkt. Her -2 w części inwazyjnej (2+). Pytanie: Czy możliwa będzie - oprócz chemioterapii i radioterapii - hormonoterapia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Z wyników receptorów hormonalnych wynika, że powinna być włączona hormonoterapia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Witam ponownie. Jestem po chemioterapii 3 kursy AT i 3 AC oraz po radioterapii (33 lampy). Obecnie czekam na pierwszy wlew herceptyny. Wdrożono również hormonoterapię - Tamoxifen 20 mg raz dziennie i co trzy miesiące zastrzyk Lucrin Depot. Czy przy moich wynikach badań receptorów (wcześniejszy wpis powyżej) jest to jak najbardziej optymalne leczenie? Dodam, że z wyników hist. - pat. wyszła złośliwość G3, her pozytywne, jeden węzeł (wartownik) był zajęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iga Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Witam. Carcinoma ductale G-1 infiltrans Immunofenotyp : E-cadherin (+),GCDFP15 (+), Mammoglobin (+). MIB-1 (+) w około 15% komórek raka. Receptory Er (3+) w 90% koórek Total score 8/8 positive,ER (2+) w 5% komórek Total score 4/8 positive, HER-2 (2+) wątpliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi