Gość Zbig Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Witam serdecznie! jestem tydzień po operacji przetoki odbytu. Była to *prosta* przetoka, jednokanałowa, podobno podśluzówkowa. Przez kilka dni po operacji wszystko było dobrze, nie licząc oczywiście bólów pooperacyjnych. Jednak po 6 dniach od operacji pojawiły się ropienia z rany, nie wiem czy to normalny objaw? czy może być to tak nagły nawrót choroby? wiem, że ta okolica ma taki charakter a nie inny, więc mimo higieny zawsze znajdzie się tam brud. Ciągle robię opatrunki z Octeniseptu. Ile może trwać leczenie po takim zabiegu? Kazano pić mi parafinę, jednak nie miewam zaparć, a przez to wciąż muszę biegać do łazienki, a po pewnym czasie przez to pojawia się ból i pieczenie. Czy wystarczy dieta wysokobłonnikowa, a parafinę należy odstawić? Zapomniałem dodać, po operacji rana została zaszyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 czy to normalny objaw? - tak, takie rany z reguły ropieją i trudno i długo się goją z uwagi na ich umiejscowienie czy może być to tak nagły nawrót choroby? - nie, to normalny stan Ile może trwać leczenie po takim zabiegu? - około miesiąca Czy wystarczy dieta wysokobłonnikowa, a parafinę należy odstawić? - parafinę po tygodniu można już odstawić i stosować tylko dietę bogatobłonnikową, jeśli stolce nie pojawi się jakiegoś dnia trzeba zażyć parafinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Choroby odbytu zdjęcia http://www.bolimnie.com/anatomia/odbyt-choroby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi