Gość Marek Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2010 Witam serdecznie, Ostatnio zacząłem sie zastanawiać czy nie mam przypadkiem lekko skrzywionej przegrody nosowej. Nie odczuwam z tego żadnego dyskomfortu choć mam niewielkie problemy z oddychaniem przez nos co jakiś czas. Skrzywienie zaczyna się na samym początku nosa (z zewnątrz ta wada jest niewidoczna) i polega na tym że w lewej dziurce mam *mniejszy* prześwit niż w prawej. Po ok.1,5cm przegroda sie prostuje i taka jest aż do zakończenia. Próbując ręcznie naprostować tą przegrodę odczuwam dziwny ból w przednich zębach w górnej szczęce (albo raczej w dziąsłach).... Mam 19 lat. Nigdy nie uczestniczyłem w bójkach itp a wadę tą mam od wczesnego dzieciństwa. Mam alergię i często (wiosna,lato) mam katar przez uczukenie na pyłki traw i kurz. Kiedyś jak mialem ok.2 lat będąc w chodziku przewrociłem się i upadlem na mały próg przez co mam niewielką bliznę nad jedną z brwi. Zastanawiam sie czy moze też nie upadłem na nos wtedy ale nic mi na ten temat nie wiadomo... Proszę o odpowiedź czy tą wadę należy zoperowac czy może pozostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Raczej opis Pan stanu nosa nie budzi niepokoju i zapewne nie będzie wymagało leczenia operacyjnego. Jednak, aby dokładnie stwierdzić czy aby to jest skrzywienie przegrody nosowej i jakiego stopnia należałoby w tej sprawie skonsultować się z laryngologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi