Gość Tekla Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam Od jakiegoś czasu miewam częste bóle rąk (nadgarstek, rzadziej łokci i barków) i nóg (kolana). Ponadto odkąd pamiętam mam zawsze zimne dłonie i stopy. Po wizycie u lekarza zlecono mi prześwietlenia i badania krwi. W wynikach radiologicznych otrzymałam następujący opis: Zdj. kręgosł. szyjnego wskazuje zniesienie lordozy szyjnej. Bez zmian w obrębie trzonów kręgów oraz przestrzeni m-k. Zdj. dłoni i stóp nie wykazuje zmian w obrębie uwidocznionego ukł. kostnego. Zdj. miednicy wykazuje sklerotyzację podchrzęstną prawej kości łonowej w obrębie, spojenia łonowego. Zaznaczona asymetria w ustawieniu kości łonowcyh. Bardzo proszę o kilka słów na temat moich wyników. Sprawdzałam w google, niestety nic wprost na ten temat nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Takie zmiany jakie są opisywane w załączonych wynikach badań RTG są niewielkie i nie powinny dawać dolegliwości jakie Pani opisuje. To raczej zmiany przeciążeniowe, które nie powinny stanowić problemu objawowego. Radziłbym jeszcze w tej sprawie skonsultować się z reumatologiem, gdyż dolegliwości mogą być związane z zaczynającym się reumatoidalnym zapaleniem stawów lub np. być związane z dną moczanową. Trzeba wykonać co do tego odpowiednie badania laboratoryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tekla Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Ostatnio doszedł wynik pozytywny badania ANA. Wie ktoś co to może oznaczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 To oznacza występowanie przeciwciał przeciwjądrowych świadczących o chorobie układowej, z autoagresji. Radziłbym w tej sprawie skonsultować się z reumatologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tekla Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Dostałam skierowanie do szpitala w Krakowie, mam nadzieję że nie będzie to nic poważnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi