Gość Marzena Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Miałam dzisiaj usg tarczycy i oto wynik: tarczyca prawidłowej budowy,typowo położona,niepowiększona .Prawy płat tarczycy wielkości 38x13.3x16.7mm,objętość4.4ml.Cieśń grubości 4.5mm.Lewy płat tarczycy wielkości37.5x13.4x15.5mm,objętość4.1ml.Miąższ tarczycy niskoechogeniczny z licznymi zwłóknieniami,przegrodami-włóknienie.Nieregularne unaczynienie tarczycy,obszary z miernie wzmożonym rysunkiem oraz inne nieunaczynione.Od tyłu prawego płata węzeł chłonny z obrzękiem (jeden z objawów przewlekającego się autoimunoagresywnego zapalenia).Naczynia szyjne bez cech zmian miażdżycowych , tętnice kręgowe symetryczne .Węzły chłonne okolicy naczyń szyjnych do 15mm długości o zachowanej echostrukturze.Ślinki o typowej ,jednorodnej echogeniczności , bez nieprawidłowych mas. Pytanie moje jest takie jak powinno przebiegać leczenie , ponieważ do tej pory dostaję tylko eutchyrox 75 i 100 na zmianę , a z każdym usg jest gorszy wynik .Pozdrawiam .Marzena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Oczywiście leczeniem musi zająć się endokrynolog i on decydować o sposobie leczenia. Ważne jest też jakie są poziomy Pani hormonów tarczycy we krwi i względem nich dostosować leki. Stan zapalny tarczycy myślę, że także powinien być leczony lekami przeciwzapalnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marzena Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Poziomy hormonów tarczycy we krwi są dobre , ale martwi mnie teoria mojej Pani doktor że na zapalenie tarczycy nie ma leków tylko eutchyrox się podaje , myślę że od eutchyroxu samo zapalenie nie przejdzie .Eutchyrox biorę 3 lata a stan zapalny tylko się pogarsza. Marzena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 21 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Może Pani w tej sprawie jeszcze skonsultować się z innym endokrynologiem. Ma Pani do tego prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 tarczyca o prawidłowej echongeniczności wielkosci o miernym unaczynieniu bez zmian ogniskowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi