Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Nieregularne unaczynienie i liczne zwłóknienia w miąższu tarczycy

Gość Marzena

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam dzisiaj usg tarczycy i oto wynik: tarczyca prawidłowej budowy,typowo położona,niepowiększona .Prawy płat tarczycy wielkości 38x13.3x16.7mm,objętość4.4ml.Cieśń grubości 4.5mm.Lewy płat tarczycy wielkości37.5x13.4x15.5mm,objętość4.1ml.Miąższ tarczycy niskoechogeniczny z licznymi zwłóknieniami,przegrodami-włóknienie.Nieregularne unaczynienie tarczycy,obszary z miernie wzmożonym rysunkiem oraz inne nieunaczynione.Od tyłu prawego płata węzeł chłonny z obrzękiem (jeden z objawów przewlekającego się autoimunoagresywnego zapalenia).Naczynia szyjne bez cech zmian miażdżycowych , tętnice kręgowe symetryczne .Węzły chłonne okolicy naczyń szyjnych do 15mm długości o zachowanej echostrukturze.Ślinki o typowej ,jednorodnej echogeniczności , bez nieprawidłowych mas. Pytanie moje jest takie jak powinno przebiegać leczenie , ponieważ do tej pory dostaję tylko eutchyrox 75 i 100 na zmianę , a z każdym usg jest gorszy wynik .Pozdrawiam .Marzena.

Oczywiście leczeniem musi zająć się endokrynolog i on decydować o sposobie leczenia. Ważne jest też jakie są poziomy Pani hormonów tarczycy we krwi i względem nich dostosować leki. Stan zapalny tarczycy myślę, że także powinien być leczony lekami przeciwzapalnymi.

Poziomy hormonów tarczycy we krwi są dobre , ale martwi mnie teoria mojej Pani doktor że na zapalenie tarczycy nie ma leków tylko eutchyrox się podaje , myślę że od eutchyroxu samo zapalenie nie przejdzie .Eutchyrox biorę 3 lata a stan zapalny tylko się pogarsza. Marzena.