Gość Anya 70 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jestem siedem lat po całkowitym usunięciu tarczycy z powodu raka brodawkowatego, który był zlokalizowany w prawym płacie i miał 1,5 cm średnicy. Po operacji nie byłam leczona radiojodem, ze względu na mały obszar jodochwytny, pozostaly po zabiegu (1,5x2cm 11,97%). Badanie usg po pół roku uwidaczniało kikuty o wymiarach: prawy 5x4 i lewy 4x5 bez cech odrostu. Obecnie usg stwierdza w rzucie płata prawego zmianę hypoechogeniczną o wymiarach 7x6mm. Czy mogą to być cechy odrostu tkanki? Czy jeśli jest to wznowa nowotworowa, to czy badanie poziomu tyreoglobuliny i anty Tg to potwierdzi? Jakie powinno być prawidłowe stężenie tych substancji w moim przypadku? Ja mam wynik: anty Tg 1,84 IU/ml i Tyreoglobulina 0,58 ng/ml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Czy mogą to być cechy odrostu tkanki? - wielkość kikutów jest niewielka i raczej nie świadczy o odroście tkanki gruczołu tarczowej, zmiana hypoechogeniczna to być może guzek typu koloidowego, zwyrodnieniowy, do rozważenia biopsja cienkoigłowa Czy jeśli jest to wznowa nowotworowa, to czy badanie poziomu tyreoglobuliny i anty Tg to potwierdzi? - tak, powinno Jakie powinno być prawidłowe stężenie tych substancji w moim przypadku? Ja mam wynik: anty Tg 1,84 IU/ml i Tyreoglobulina 0,58 ng/ml - Tyreoglobulina norma 1,4 - 78,0 ng/dl - wartości powinny być poniżej normy i takie właśnie są - anty Tg norma 0-40 IU/ml - wynik bardzo niski taki właśnie powinien być po resekcji tarczycy w przypadku braku podejrzenia raka tarczycy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 W lipcu 2010 zdiagnozowano u mnie raka brodawkowego tarczycy na obu płatach . Usunięto mi całą tarczycę . W pażdzierniku byłam w Zgierzu na radioterapii , czułam się dobrze lecz od jakiegoś czasu boli mnie lewa strona całego ciała. Wczoraj odkryłam pod lewą pachą guz który bardzo mnie boli ( lewe płuco , ręka ) nie wiem czy to mogą byc przerzuty ??? Bradzo proszę o odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 28 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Trzeba w tej sprawie udać się na kontrolę bezpośrednio do lekarza. Być może to całkiem niezależna sprawa do raka tarczycy. Może to jakiś odczynowo zmieniony węzeł chłonny, może ropień. Musi to zbadać lekarz i zadecydować o dalszym, sposobie postępowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgorzata Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Mam tyroglobuliny 155 ,0 czy to już rak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi