Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ćwiczenia fizyczne przy kręgozmyku

Gość Monti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kręgozmyk L5 - S1. z opisu wynika, że I stopień, jakie mogę wykonywać ćwiczenia fizyczne ? siłownia, basen, joga ? czy da się wyleczyć z tego i czy będę mógł wrócić do trenowania zapasów ? na razie przestałem trenować pozdrawiam

Co do rodzaju ćwiczeń najlepiej w tej sprawie udać się do poradni rehabilitacyjnej. Tam rehabilitant dobierze odpowiedni zestaw ćwiczeń co do Pana kondycji i zmian w kręgosłupie. Najlepszym wysiłkiem jest pływanie, odpowiednie zestawy ćwiczeń jogi. Dobrze by było wziąć odpowiednie zabiegi rehabilitacyjne (masaż przez wykwalifikowanego masażystę). Raczej z kręgozmyku nie da się wyleczyć, ale można zatrzymać go w początkowym stadium. Raczej powrót do wyczynowego sportu będzie niemożliwy.

Gość krakowski

Ja po kilku OP kr.lędźwiowego/ też Diam i problemy z bliznowaceniem po laminektomi/ nadal ból nogi nasilający sie w poz.siedzącej-mimo kilku operacji/ Nawiążę kontakt z wszystkimi w Polsce i zagranicą w podobnych objawach* piszcie na mail* kra4411@wp.pl* pozdrawiam. Czekam

przy kręgozgmku należy sprawdzić czy jest stabilny wykonuje się zdjęcie czynnościowe kręgosłupa lędźwiowego następnie po ocenie stabilności można zadecydować jakie ćwiczenia można wykonywać statyczne czy dynamiczne, a najlepiej jest sprawdzić metody specjalistyczne w rehabilitacji jest taka która radzi sobie, tradycyjna rehabilitacja ma z tym problemy wejdź na mckenzie.pl