Gość Anna Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Mam 46 lat, praca siedzaca + domowa, od jakiegos czasu coraz czestsze bóle kręgosłupa, najwieksze po staniu i chodzeniu. Wynik rtg : mała skolioza piersiowa w prawo i lędżwiowa w lewo.Drobne osteofity na przednich krawedziach trzonów środkowo-dolnych kręgów piersiowych.Niewielkie zmiany przeciażeniowe w stawach miedzywyrostkowych pogranicza L/S. Na wizyte u chirurga musze niestety troche poczekac. CHciałbym prosic o interpretacje wyniku i zasugerowanie dalszego postępowania.Neurochirurg? jakies zabiegi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Takie zmiany są niewielkie i na pewno nie wymagają leczenia chirurgicznego. W Pana przypadku wystarczające powinny być zabiegi rehabilitacyjne i odpowiedni styl życia zmniejszający obciążenie kręgosłupa (odpowiednie ćwiczenia np. pływanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 dziękuje bardzo za tak szybka odpowiedz. Mam nadzieje,ze chirurg , do którego jestem zapisana zaleci jakies dalsze postepowanie zeby to sie nie pogłębiało - bo rozumiem,że przy zastosowaniu rehabilitacji(jakiej?) i odpowiednim trybie zycia mozna to zatrzymac, bo chyba nie cofnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 O odpowiedniej rehabilitacji powinien zadecydować lekarz specjalista rehabilitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krystyna Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 na krawedziach trzonow piersiowych osteofity co to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi