Gość Katarzyna Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam niecałe 7 miesięcy temu wykonano mi konizację szyjki macicy z powodu nadżerki która nie cała wygoiła się po wymrażaniu. WYniki histopatologiczne to: Wyskrobiny z kanału szyjki - śluzowe - fragmenta endocervicis normale, wyskrobiny z jamy macicy, brunatne obfite - Endometrium in stadio proliferationis Konizat -4 szare fragmenty tkankowe o śr. po 0.4 cm. - Cervicitis chronica Po konizacji lekarz przepisał mi Gravistat 250 który zażywałam przez 6 miesięcy. Obecne wyniki cytologii wskazały na CIN2/3 lub CIS i obecność HPV 16 i 3 (czy testy wykrywają standardowo HPV numer 3?). Kolposkopia nie wykazała żadnych odchyleń. Pan DOktor powiedział, że być może zmiana nie została wycięta w całości, ale nawet jeśli czy w ciagu niecalych 6 miesiecy przewlekle zapalenie może przejsc w raka in situ? I nie wykazałaby tego kolposkopia? Czy jest możliwość pomyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Obecne wyniki cytologii wskazały na CIN2/3 lub CIS i obecność HPV 16 i 3 (czy testy wykrywają standardowo HPV numer 3?) - Wykonanie standardowego testu umożliwia wykrycie DNA wirusa HPV należącego do grupy wirusów wysokoonkogennych (16, 18, 31, 33, 35, 52, 58, 67). Nie wykrywa standardowo typu 3. Pan DOktor powiedział, że być może zmiana nie została wycięta w całości - tak właśnie mogło się zdarzyć ale nawet jeśli czy w ciagu niecalych 6 miesiecy przewlekle zapalenie może przejsc w raka in situ? - tak I nie wykazałaby tego kolposkopia? - tak kolposkopia mogła tego nie wykazać Czy jest możliwość pomyłki? - raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi