Gość Weronika Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 witam, mam 25 lat 2 tygodnie temu miałam operację wycięcia prawego płata tarczycy. chciałabym zinterpretować wynik adenoma folliculare glandulae thyroideae - włóknienie ogniskowe. wiem, że jest to guz nie złośliwy, ale co oznacza włóknienie ogniskowe? w badaniu wyszło także, że pozostały miąższ narządu - histomorphosis glandulae thyroideae normalis co to oznacza? i czy to chodzi o ten drugi płat tarczycy? chciałabym także dowiedzieć co robi się po takiej diagnozie, czy wystarczą badania co jakiś czas, czy będzie trzeba wyciąć drugi płat tarczycy? czy w moim przypadku trzeba będzie brać jakieś leki, czy nie trzeba nic z tym robić? dodam, że wizytę u endokrynologa mam dopiero pod koniec roku, a chciałabym wcześniej wiedzieć co mnie czeka. z góry bardzo dziękuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 adenoma folliculare glandulae thyroideae - oznacza gruczolak pęcherzykowe gruczołu tarczowego (niezłośliwy nowotwór) co oznacza włóknienie ogniskowe? - oznacza, że guz miejscowo jest zwyrodniały w formie odkładającego się włóknika (nieistotne klinicznie) histomorphosis glandulae thyroideae normalis - histologicznie gruczoł tarczowy prawidłowy i czy to chodzi o ten drugi płat tarczycy? - oznacza to, że pozostały miąższ tarczycy poza guzem (czyli płat prawy) jest prawidłowy chciałabym także dowiedzieć co robi się po takiej diagnozie? - wystarczająca jest kontrolna wizyta u endokrynologa czy wystarczą badania co jakiś czas, czy będzie trzeba wyciąć drugi płat tarczycy? - nie ma potrzeby wycinania drugiego płata, wykonuje się kontrolne badania poziomu hormonów tarczycy i jeśli będzie ich niedobór to stosuje się ich substytucję czy w moim przypadku trzeba będzie brać jakieś leki, czy nie trzeba nic z tym robić? - będzie oznaczony poziom hormonów tarczycy, jeśli wystąpi ich niedobór będą one włączone w formie codziennie przyjmowanych tabletek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi