Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Łaskocząca przy dotyku wystająca skórka z odbytu

Gość Joanna, 19lat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Joanna, 19lat

Kilka lat temu podczas wypróżniania się odczuwałam lekki ból(jakby pękała skóra przy ujściu odbytu), któremu towarzyszyły niewielkie krwawienia. Po jakimś czasie ten dyskomfort minął, wypróżniam się bez problemów, tylko czasem dokuczają mi zaparcia, mam taką przypadłość od urodzenia(obecnie nasilają się pod koniec cyklu miesiączkowego). Wydaje mi się, że ten problem jest także oparty na podłożu psychicznym, ale nigdy nie sprawiał mi większych trudności.Zwykle oddaję kał regularnie. Niepokoi mnie jednak skórka, która wystaje z odbytu. Nie boli przy wypróżnianiu. Jest miękka, jak jej dotykam, to mnie jedynie łaskocze. Zawsze to bagatelizowałam, gdyż myślałam, że to jakaś nieszkodliwa pozostałość po hemoroidach. Niestety dziś przypadkowo trafiłam na informacje o polipach odbytu. Podobno nieleczone prowadzą do groźnego raka. Czy to może być polip? Proszę o pomoc, pozdrawiam i dziękuję.

Bez bezpośredniego badania trudno mi opowiedzieć na to pytanie. Polipy ujścia odbytu zdarzają się dość rzadko. Większe prawdopodobieństwo jest to, że jest to żylak odbytu (hemoroidy). Najlepiej w tej sprawie skonsultować się z chirurgiem.