Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Twarda narośl po odcisku na palcu u nogi

Gość Córka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Chcialam zapytac o pewna rzecz...moja mama juz dosyc dlugo miala odcisk na srodkowym palcu nogi,akurat na samej kostce. byl twardy wiec sama go sobie ścinala. Jakis czas temu po tym jak sama znow probowala go usunac urosla jej taka twarda gulka w miejscu tego odcisku dosy duza, ktora boli przy chodzeniu w butach.....prosze mi powiedziec co to moze być? Czy powinna udac sie do chirurga? Czy odcisk moze zezloscliwiec? Bede wdzieczna za jakies informacje.

prosze mi powiedziec co to moze być? - prawdopodobnie doszło do odczynu zapalnego w miejscu odcisku z nadmiernym rozwojem skóry powstałym przez drażnienie Czy powinna udac sie do chirurga? - tak, taka zmiana wymaga usunięcia chirurgicznego Czy odcisk moze zezloscliwiec? - odciski nie są stanami przednowotworowymi, jednak drażnienie ich może wyzwolić proces rozrostowy

wiesz mam jakąś dziwna twardą , i białą narośl na palcu wskazującym u prawej dłoni , nie wiem co to jest prubowałem przekuć to igłą i wydusić ale nie idzie strasznie boli jak właśnie się to robi . nie wiem co to jest , ale mam wiele wytłumaczej .. - cało dniowa praca przy wodzie i zwieżetach i ich odchodach wystarczy skaleczenie zmieszane z odchodami i coś będzie się zmieniało - ogólnie jaka kolwiek praca przynosi odciski i nie wiadomo co jeszcze odcisk raczej nie powinien się zezłościć ale dzikie mieso u człowieka tak i trzeba je chirurgicznie usunąć wiem po sobie