Gość Ewa85 Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Przez kilka tygodni miałam problem poniewaz codziennie, szczegolnie rano męczyly mnie wymioty i skurcze zołądka. ciążę wykluczyłam. zglosiłam sie na zabieg gastroskopii i jak się okazało znalazł się zabliźniony wrzód, pobrano wycinek i wynik badania histopatologicznego brzmi: przewlekłe (+++) i aktywne (++) zapalenie błony śluzowej antrum z ogniskową metaplazją jelitową. pytanie brzmi co tak właściwie oznacza i czy wystarczy zgłosić się z wynikiem do lekarza rodzinnego czy lekarz gastrolog będzie mógł mnie pokierować w ewentualnym leczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 przewlekłe (+++) i aktywne (++) zapalenie błony śluzowej antrum z ogniskową metaplazją jelitową - wynik oznacza przewlekły stan zapalny, ale o dużym nasileniu (nasilenie określa się w skali od 1 do 3 plusów) w stanie aktywnym (średnie nasilenie) - antrum to część przedodźwiernikowa żołądka - metaplazja oznacza zamianę nabłonka dojrzałego śluzówki żołądka w nabłonek dojrzały jelitowy - raczej taki stan wymaga leczenia przez gastroenterologa, po leczeniu najlepiej po około 2-3 miesiącach wykonać kontrolną gastroskopię, o wszystkim powinien decydować gastroenterolog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi