Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Torbielowate poszerzenie końcowego odcinka worka oponowego

Gość Magdalena

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od trzech lat mam problem z bólem nóg. Dwa lata temu miałam zrobiony rezonans magnetyczny, oto opis: *MR kręgosłupa L/S Badanie wykonane w sekwencji SET1 i T2 oraz DTIR w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych, na poziomach od L1 do S1. Torbielowate poszerzenie końcowego odcinka worka oponowego, głównie na poziomach od L3 do S3 (na poziomie L5/S1 worek oponowy o wym. AP-20mm, SD-22mm). Rdzeń kręgowy zakotwiczony w tylnej części kanału kręgowego na poziomie trzonu S1. Kanał kręgowy zamknięty. Worek oponowy bez cech przepukliny. Trzony kości krzyżowej modelowane przez poszerzony worek oponowy. Trzonu lędźwiowego odcinka kręgosłupa o prawidłowej wysokości i prawidłowych sygnałach. Tarcze międzykręgowe bez cech dyskopatii. Wnioski: Torbielowate poszerzenie końcowego odcinka worka oponowego z zakotwiczeniem rdzenia.* Zaraz po badaniu udałam sie do lekarza gdzie zostałam odesłana *z kwitkiem*, lekarz stwierdził że taka moja uroda i muszę z tym żyć. Kilka dni po wizycie dowiedziałam się jestem w ciąży więc już zupełnie przestałam naciskać na tę sprawę, co nie znaczy że en problem znikł... Do ok. 7-8 m-ca ciąży strasznie mi te bóle dokuczały, a potem ustały ąz do teraz. Około pół roku temu zaczęły powracać bardzo stopniowo i delikatnie, a teraz z bólu nie mogę zasnąć. Dodam że od około 4 m-cy mam straszne problemy z oddawaniem stolca (chodzę do toalety co 4-6 dni po uprzednim zaaplikowaniu czopka glicerynowego) nie wiem czy to może być powiązane czy to już mój odrębny problem dlatego również o tym piszę. Mój największy problem polega na tym, iż nie wiem do jakiego lekarza i z jakiem dziedziny mam sie udać abym została potraktowana poważnie... To naprawdę bardzo utrudnia mi życie... Proszę o informację co to może być i jakie powinnam podjąć działania, jak to leczyć i skąd się to bierze... Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam Magda - 25 lat

Na pewno najlepiej byłoby powtórzyć ponownie rezonans magnetyczny odcinka lędźwiowo-krzyżowego, aby ocenić czy nie doszło do jakiś zmian w tym zakresie kręgosłupa. Na pewno także musi Panią zbadać neurolog i on po badaniu zadecyduje o dalszym sposobie postępowania (między innymi jak ten stan leczyć). Problemy z oddawaniem stolca mogą mieć tło neurologiczne na skutek właśnie patologii w odcinku zwłaszcza krzyżowym kręgosłupa.