Gość Małgorzata Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Dzień dobry pisze do pana doktora ,gdyz mam duzy dylemat i nie wiem co mam za bardzo robic miałam nie dawno robina bjopsje tarczycy i wynik jest nastepujacy .opis makroskopowy Bac obszaru srednicy 17,3mm o obnizonej echogenicznosci w dowolnej czesci płata prawego. Opis mikroskopowy rozmaz zawiera drobne tyreocyty leżące w rozproszeniu i wsród strzepków koloidu obraz zmiany łagodnej prosze mi doradzic czy ta zmiana wymaga operacji gdyz podobno rosnie ok 9 lat wstecz wynosiła rozmiar 7 mm .dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Raczej ta zmiana nie wskazuje na proces nowotworowy (zapewne guzek typu zwyrodnienia koloidowego). Taką zmianę zazwyczaj tylko się obserwuje (okresowo co 0,5-1 rok USG). Oczywiście o dalszym postępowaniu w tej sprawie musi zadecydować endokrynolog prowadzący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi