Gość Hanna Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Od kilku lat cierpię na dolegliwości odcinka lędźwiowego, jednak w tym roku komfort mojego życia uległ tak drastycznemu pogorszeniu, że kilka razy byłam wręcz unieruchomiona (kopoty ze wstawaniem, schylaniem się, poruszaniem się, ostry ból z przemieszczaniem się do prawego pośladka, budzenie w nocy z powodu bólu przy zmianach pozycji ciała). W tym roku byłam rehabilitowana 4-krotnie, jednak dwa razy ta rehabilitacja wręcz szkodziła... Wynik z rezonansu magnetycznego brzmi następująco: Obniżenie wysokości krążków m-k na poziomach L3-L4 i L4-L5 z cechami ich odwodnienia. Na poziomie L3-L4 centralno-prawoboczna przepuklina krążka m-k modeluje worek oponowy i nieznacznie spłyca światło zachyłka kanału kręgowego. Na poziomie L4-L5 centralno-prawoboczna przepuklina krążka m-k modeluje worek oponowy i spłyca światło zachyłka kanału kręgowego. Stenozę zachyłków kanału kręgowego, zwłaszcza prawego nasilają zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych. Na pozostałych badanych poziomach przepukliny, stenozy kanału kręgowego nie stwierdza się. Rdzeń kręgowy w zakresie stożka końcowego bez zmian ogniskowych. Teraz oczekuję w bardzo długiej kolejce na konsultację lekarską i ocenę tego wyniku, bardzo się niepokoję, więc proszę o opinię: Czy to jest bardzo zły wynik? Czy mój kręgosłup wymaga operacji? A jeśli tak, to czy natychmiastowej? A może wystarczy kontynuować rehabilitację, teraz po rezonansie już bardziej celowaną? Czytałam dużo o operacjach laparoskopowych , jednak ja najchętniej uniknęłabym operacji, zwłaszcza wtedy, gdy miewam okresy lepszego samopoczucia (około miesiąca, dwóch), albo gdy pomimo bólu i dyskomfortu radzę sobie jakiś czas bez środków przeciwbólowych i Sirdaludu, który pozwala mi na spokojniejszy sen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Czy to jest bardzo zły wynik? - wynik świadczy o znaczenego stopnia zaawansowaniu zmian zwyrodnieniowych oraz posunietej przepuklinie krążków międzykręgowych w dwóch odcinkach kręgosłupa Czy mój kręgosłup wymaga operacji? - zapewne należałoby włączyć intensywne leczenie zachowawcze, które jednak może nie przynieść efektu, jeśli dolegliwości nie zmniejszą się lub będą się nasilać zapewne będzie konieczne leczenie operacyjne A jeśli tak, to czy natychmiastowej? - nie wymaga to natychmiastowego leczenia operacyjnego, ale na pewno jeszcze w tej sprawie trzeba skonsultować się z neurochirurgiem A może wystarczy kontynuować rehabilitację, teraz po rezonansie już bardziej celowaną? - w chwili obecnej myślę, że jest to wystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hanna Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Bardzo dziękuję Panu za tę ocenę. Łatwiej będzie mi teraz oczekiwać na konsultacje z neurochirurgiem, no i chyba wróci mi spokojniejszy sen... Chcę na koniec dodać, ze ta strona, forum, są bardzo potrzebne! dziękuję... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi