Gość Ania Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam, stłukłam grzbiet prawej stopy jeżdżąc na rowerze, w pierwszym i drugim dniu stopa byłą opuchnięta i lekko sina, przy czym na drugi dzień siniak się stał wyraźniejszy, fioletowy przy środkowym palcu. Jako że nie miałam i nadal nie mam problemów z chodzeniem, zastosowałam okłady z altacetu, a na dzień- ponieważ prowadzę dość aktywny tryb życia - zawijam stopę bandażem elastycznym. Teraz stopa jest już normalnego koloru, tylko na samym środku grzbietu pojawiła się półtwarda gulka średnicy 1 cm. Nie boli mnie przy chodzeniu, ani przy naciskaniu. Czy ten guzek może wymagać interwencji chirurga? Z odpowiedzi na forum wnioskuję, że to może być pourazowy ganglion, ale czytałam też, że takiego, który nie przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu lepiej nie ruszać, a wystarczy owijać dość mocno bandażem. Tak też nadal robię, i mam wrażenie że się zmniejsza, ale jeśli guzek nie będzie znikał to udam się na konsultację chirurgiczną. Co oprócz owijania bandażem i okładów altacetu mogę zrobić? Bardzo mi zależy na odpowiedzi, bo chciałabym na sylwestra włożyć ulubione szpilki i wyglądać jak najpiękniej *-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Taka zmiana może nie być ganglionem tylko np. nie wchłoniętym jeszcze dokładnie krwiakiem pourazowym. Dlatego warto byłoby zastosować miejscowo żele z dodatkiem heparyny kilka razy dziennie, aby przyspieszyć proces wchłonięcia krwiaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi