Gość Julka Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Witam , mam pytanie odnośnie włokniaka. Przeczytalam w internecie z sa to zmiany najczesciej skory... Zaczne od poczatku. Jestem w trakcie leczenia na gruźlice pluc, w obrebie piersi a w lasciwie nad lewa piersia mam guz, ktory widac golym okiem, jest to guz pod skora, i to wlasnie uwypuklnie widac i czuc. uwidocznil sie wraz z moja choraoba, w momencie leczenia zaczal malec ale znow si epowiekszyl i teraz jest bez zmian. 4 miesiace temu mial jakies 3cm * bylo robione *usg*. Dostalam teraz skierowanie do chirurga poniewaz lekarz podejrzewa wlokniak. Co to takiego?? i czy miozliwe jest przy gruzlicy?? nadmieniam ze jest w miejsu gdzie rowniez widoczne sa zmainy gruzlicze w obrazie rtg. dziekuje zA odp. p.s. Mialam robiona biobsje rowniez 4 miesieace temu i nic nie wyszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Włókniak to nowotwór łagodny czyli zmiana zagrażająca tylko w ten sposób, że może się powiększać systematycznie. Nie powoduje on naciekania struktur sąsiadujących ani przerzutów bliskich ani odległych. Podstawowym sposobem leczenia jest wycięcie zmiany w granicach zdrowych tkanek. Zmiana jest już duża więc powinna zostać usunięta chirurgicznie. Taki włókniak nie ma nic wspólnego z gruźlicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Julka Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 dziekuje bardzo za odpo. Mam jednak jeszcze jedno pytanie czy włókniak boli??? Mnie to bolalo i to bardzo, teraz mniej. Ale mimo wszytko nie moge lezec na tym boku i czuje tak jakby ciagnelo w momencie gdy unosze reke do gory czy to normalne jesli chodzi o wlokniaki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 czy włókniak boli? - czasami tak, gdyż dość dobrze reaguje na zmiany hormonów płciowych we krwi co przejawia się obrzękiem takiego włókniaka i bólem czy to normalne jesli chodzi o wlokniaki? - tak, zmianę tę jednak trzeba usunąć i poddać diagnostyce histopatologicznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi