Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Powiększone węzły chłonne po przebytej toksoplazmozie

Gość Krystyna 30lat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krystyna 30lat

Witam, ostatnio lekarz onkolog wykrył u mnie powiekszone wezly chlonne na szyji, stwierdził iz nie jest to sprawa onkologiczna ale dla siwetgo spokoj chce mi wyciac je i zbadac, mowi ze sa powiekszone od choroby odzwierzecej ( ??? ) o co chodzi ?? Poszłam krok do przodu i zrobiłam badania na toksoplazmoze IGM wyszło - ujemna a IGG 73,20 , nie bylam jescze u lekarza ale te Pani w lablatorium stwierdizły ze nie mam toksoplazmozy ale ze niedawno ja przebyłam ( co to znaczy przebyła ) i czy mam dlaej sie leczyc ?? Prosze o pomoc

Przeciwciała IgG świadczą o przebytym już zakażeniu danym drobnoustrojem w tym przypadku toksoplazmozą. IgM świadczy o świeżym zakażeniu. W Pani przypadku organizm mógł zwalczyć zakażenie, bo IgM jest już ujemne, a wytworzył dłużej utrzymujące się przeciwciała typu IgG, które krążą w ustroju zapobiegając ponownemu zakażeniu. Zapewne właśnie powiększone węzły chłonne są efektem przebytego zakażenia toksoplazmozą tak jak sugeruje onkolog.

Gość Krystyna 30lat

Dziękuje bardzo za odpowiedź, uspokoił mnie Pan. Jeszcze jedno pytanko, dzisiaj zrobiłam badania krwi i nigdy dotąd nie miałam takiego wskaźnika i nie wiem co on oznacza i czy jest moze p[owiązany z ta toksoplazmozą : ATYPICAL LYMPH wynik +. Czy moze Pan mi na to jescze odpowiedziec ??

Nie wiem z czego jest to wynik. Może on świadczyć o obecności nietypowych limfocytów czyli białych krwinek. Takie limfocyty nie powinny występować w układzie krążenia. Radzę z tym wynikiem skonsultować się z onkologiem, gdyż może sugerować chorobę rozrostową.

Witam. Po przeprowadzonych badaniach okazało się, że przeszłam toksoplazmozę. Moje wyniki IgG dodatnie 133.30, a IgM ujemne. Skoro przeszłam toksoplazmozę dlaczego mam powiększone węzły na szyi i za uszami Czy to się leczy, czy objawy same ustapią?