Gość Ala Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Witam, na wyniku usg jamy brzusznej napisano tak - pęcherzyk żółciowy w świetle widoczne echogeniczne struktury, bezcieniowe, śr. ok. 3-4 cm, zwiazane ze ściana - najprawdopodobniej grudki zagęszczonej żółci, bezkamiczy. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu wyniku badania, bardzo się boję co to może być, rak, polip? Od kilku tygodni co parę dni mam okropnie gorzki smak w ustach, włosy wypadły mi w 50 %, schudłam 8 kg. Niedawno(15.X) byłam w szpitalu przez 5 dni ale nic nie stwierdzono, bilirubina 11,8, aspat15u/l, aitat 15 u/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Takie USG raczej nie wzbudza podejrzenia zmian chorobowych w pęcherzyku. Prawdopodobnie niewielkie zagęszczone struktury żółciowe osadziły się na ścianach pęcherzyka. Takie struktury samoistnie są wydalane z żółcią i nie wymagają leczenia. Najlepiej, aby za około 3-4 miesiące wykonać kontrolne USG jamy brzusznej celem ponownej oceny stanu pęcherzyka żółciowego. Co do gorzkiego smaku w ustach trzeba zastanowić się nad wykonaniem gastroskopii, gdyż może oznaczać to zarzucanie żółci do żołądka, a nawet przełyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi