Gość monika Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Witam serdecznie. Mam 39 lat,od ok.12 lat robię usg piersi i do zeszłego roku było wszystko ok. Rok temu znaleziono pierwsze torbiele i jedną malutką zmianę do biopsji. Miałam kolejne usg,mammografię i decyzję,że biopsja nie jest wymagana. W tej chwili mam krwawienie z tej piersi,jestem po usg diagnozującym piersi gruczołowe z granicznej szerokości przewodami mlekowymi i z licznymi zmianami torbielowatymi i homogennymi. Nie będę opisywać wszystkich zmian,pojawiają się słowa: zwapnienie,zwłóknienie,FA,hypoechogeniczne.BIRADS 3. Zrobiono kilkanaście zdjęć usg i dostałam skierowanie do ginekologa-endokrynologa i onkologa. Na biopsję muszę czekać 3 tygodnie prywatnie lub po znajomości 1 tydzień państwowo. SZOK. Pani doktor od usg powiedziała, że zmiany do usunięcia, ale wg niej mam zaburzenia hormonalne i muszę się tym zająć. Zaprzyjaźniony ginekolog powiedział tylko, że nie jest dobrze, szczególnie ze względu na krwisty wyciek, ale dopiero po biopsji będzie coś wiadomo. Nie wiem jak mam z tym wszystkim żyć, przeraża mnie, że to tyle trwa. Najbardziej przykre jest to, że dbam o siebie, robię badania kontrolne, od ok. roku próbuję znaleźć przyczynę złego samopoczucia, osłabienia i codziennego stanu podgorączkowego. Badania ogólne są w granicach normy, a ja jestem traktowana jak hipochondryczka ze wskazaniami do depresji. Depresję to ja mam w tej chwili, jak oglądam krwisty wyciek z prawej piersi. Co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Musi Pani wiedzieć, że BI-RADS 3 - oznacza zmiany prawdopodobnie łagodne, ryzyko złośliwości dla takich zmian powinno być mniejsze niż 2%, wymagane jest badanie kontrolne w okresie 6 miesięcy - najlepiej mammografia obu piersi. Do tej kategorii zalicza się przede wszystkim: dobrze ograniczone lite obszary bez obecności zwapnień, ogniskową asymetrię utkania oraz skupisko drobnych okrągłych mikrozwapnień. Tej kategorii nie powinno się stosować do opisu zmian badalnych palpacyjnie. Dlatego ryzyko złośliwości zmian w Pani przypadku jest bardzo małe. Obecnie trzeba poczekać na wynik badania biopsyjnego piersi. Dopiero wynik tego badania określi tak na prawdę z czym mamy do czynienia i jakie powinno być dalsze postępowanie. Oczywiście z wynikiem trzeba także skonsultować się z onkologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość babia Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Czy krwawienie z sutka piersi oznacza raka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anka ot tak Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 nie musi oznaczac raka piersi!!!!!! masz prawdopodobnie stan zapalny sutka koniecznie idz do ginekologa i zrob usg sutka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi