Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Wodniak jądra po operacji żylaków powrózka nasiennego

Gość Jarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 2 tygodnie temu mialem operacje na zylaki lewego powrozka nasiennego. Wszystko bylo w porzadku az jakies 6 dni temu zobaczylem ze moje lewe jadro zaczelo sie powiekszac. Na poczatku myslalem ze to jakis pooperacyjny obrzek ale dzis po przegladnieciu tej strony jestem w 90% pewny ze to wodniak jadra (wszystko sie zgadza, baloniasty twor, przeswituje swiatlo z latarki). Jutro ide do lekarza ktory prowadzil moja operacje ale juz dzis chcialbym sie dowiedziec czy konieczne bedzie leczenie operacyjne? Czy nie wchlonie sie on sam?

Witam, mam na imię Kamil, mam zdiagnozowanego wodniaka jądra lewego. Schorzenie to wystąpiło po operacji żylaków powrózka nasiennego. W tej chwili lewe jądro jest trzy razy większe od prawego. Urolog twierdzi, że operacja jest jak najbardziej zalecana. Z drugiej strony czytałem wiele artykułów na ten temat i jest wiele opinii, że z takim wodniakiem może spokojnie funkcjonować. Z tąd też mam.pytanie, czy jeżeli nie zdecyduje.się.na ten zabieg to czy w przyszłości nie będą grozić mi jakieś groźne schorzenia w związku z tą przypadłością. Jeśli tak to jakie są konsekwencje nie leczonego wodniaka jądra nabytego. Bardzo proszę.o odp

Gość chirurg Tomasz Stawski

Prawdę powiedziawszy według danych literaturowych sam wodniak jądra nie wpływa konkretnie na stan samej struktury jąder czy najądrza i nie niesie powikłań w ich zakresie. A więc tak na prawdę nie ma ewidentnych wskazań do leczenia operacyjnego wodniaka. Proszę jeszcze ten problem na spokojnie przedyskutować z urologiem.